Περίεργα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο Ακρόπολης το τελευταίο διάστημα και πολλές είναι οι απορίες που δημιουργούνται για το επίπεδο ασφαλείας του Μουσείου που πρόκειται να υποδεχτεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν ποτέ αυτά επιστρέψουν στη χώρα που τα γέννησε.
Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, την Κυριακή (22/10) που μας πέρασε, γύρω στις 9.30-10.00 το πρωί, άγνωστος αφόδευσε εντός του Μουσείου, στον πρώτο όροφο, στην περιοχή των εκθεμάτων της Αθηνάς Νίκης. Το περιστατικό αυτό έγινε κατά τη διάρκεια διαλείμματος του αρχαιοφύλακα – στο διάλειμμα του οποίου δεν υπήρχε αντικατάσταση- και αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το περιστατικό έγινε αντιληπτό από έναν επισκέπτη του μουσείου ο οποίος και ειδοποίησε τους υπευθύνους.
Το γεγονός αυτό δεν ήταν το πρώτο καμπανάκι για το ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένα βράδυ στα τέλη Αυγούστου σε χώρο ανασκαφής του Μουσείου της Ακρόπολης εισέβαλαν πέντε νέες γυναίκες Ρομά και αφαίρεσαν άγνωστο αριθμό νομισμάτων διαφόρων χωρών. Οι γυναίκες έγιναν αντιληπτές εκ των υστέρων από φύλακα του Μουσείου της Ακρόπολης, κλήθηκε η αστυνομία και συνελήφθησαν. Η διοίκηση του Μουσείου προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως οι γυναίκες αυτές πέρασαν από τις πύλες του μουσείου.
Σε κάθε περίπτωση, τέτοια περιστατικά οφείλουν να διερευνώνται για να διορθωνονται τυχόν λάθη και αστοχίες στις διαδικασίες που ακολουθούνται, πριν φτάσει να συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο. Γι’ αυτό ζητήσαμε την άποψη του Μουσείου, το οποίο ουδέποτε απάντησε στα ερωτήματά μας.
“Το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί υποστελεχωμένο και στον αυτόματο”
Άνθρωποι του Μουσείο Ακρόπολης καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας του μουσείου, αλλά και την αδύναμη εκπαίδευση του προσωπικού ασφαλείας του. Η έλλειψη ενημέρωσης του προσωπικού του μουσείου είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Πολλοί από τους νέους φύλακες δε γνωρίζουν καν τις εξόδους κινδύνου, ενώ αναπάντητες μένουν αιτήσεις του προσωπικού στη διεύθυνση του Μουσείου προκειμένου να λάβουν -όπως είναι υποχρεωμένοι εξαρχής- το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών και τα σχέδια εκκένωσης του κτιρίου σε περίπτωση ανάγκης.
“Το Μουσείο Ακρόπολης λειτουργεί υποστελεχωμένο και στον αυτόματο”, καταγγέλλουν.
Τα προβλήματα αυτά δε θα υπήρχαν αν το προσωπικό ήταν επαρκές για την κάλυψη όλων των θέσεων, αν κατά την πρόσληψή του υπήρχε πλήρης ενημέρωση για την ιδιαιτερότητα του χώρου και αν παρεχόταν κατάλληλη εκπαίδευση και γινόντουσαν τουλάχιστον οι προβλεπόμενες ασκήσεις που ορίζει ο Νόμος
Είναι τελικά το Μουσείο Ακρόπολης πρότυπο μουσείο;
Να σημειωθεί πως το Μουσείο Ακρόπολης είναι το πρώτο Μουσείο που έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θεωρείται πρότυπο μουσείο για τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού που μετατράπηκαν το τελευταίο εξάμηνο σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σύμφωνα με τον νόμο 5021/2023.
Η υποστελέχωση και τα κενά ασφαλείας του μουσείου μόνο τυχαία δε φαίνεται πως είναι. Τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνουν πως με την ιδιωτικοποίηση αυτή όχι μόνο υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των Μουσείων, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και ο δρόμος για την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους, όπως για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των Μουσείων σε ιδιωτικές εταιρείες με άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους εργαζόμενους (για παράδειγμα τη φύλαξη, την καθαριότητα, την οργάνωση εκθέσεων).
Δυσλειτουργίες ήδη έχουν παρουσιαστεί στα μουσεία αυτά. Η ομερτά που υπάρχει γύρω από το πώς λειτουργούν και πώς αποφασίζουν τα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια των Μουσείων δε βοηθά σε κάτι. Αντιθέτως, μόνο η διαφάνεια και η αντιμετώπιση των αστοχιών και των παραλείψεων μπορεί να προφυλάξει τα Μουσεία απο το να ζήσουν καταστάσεις όπως αυτές του Βρετανικού Μουσείου, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ευρήματα από τις συλλογές του έβγαιναν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς!
Η χώρα μας είχε τα πρωτεία στον τρόπο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσειακών συλλογών. Η εισαγωγή μοντέλων που έχουν ήδη δείξει τα όριά τους στο εξωτερικό, δε φαίεται πως εξυπηρετεί σε κάτι.
Πηγή: news247.gr