Ανοίγει τις πύλες της σήμερα Πέμπτη το απόγευμα η18η Παγκρήτια Έκθεση Γεωργίας,
Κτηνοτροφίας και Παραδοσιακών Προϊόντων.
Μετά από 3 χρόνια απουσίας
λόγω πανδημίας, η Έκθεση επιστρέφει με νέες δομές και εκθεσιακό εξοπλισμό,
αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο της διοργάνωσης.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της Έκθεσης είναι από Πέμπτη 7 Ιουλίου έως
και Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 στο Εκθεσιακό Κέντρο στους Βόρρους του
Δήμου Φαιστού.
Ο αριθμός των εκθετών είναι ιδιαίτερα αυξημένος με συμμετοχές εταιρειών από όλη την Ελλάδα, έχοντας τη δυνατότητα να έρθουν ξανά σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο και να ενημερώσουν το κοινό για τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Σε συνδυασμό με τις παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τις
στοχευμένες ομιλίες ειδικών, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και μια από τις
πιο επιτυχημένες χρονιές της Έκθεσης.
Η παλαιότερη αγροτική Έκθεση στην
Κρήτη επιστρέφει αναβαθμισμένη, με σκοπό να γίνει το σταθερό σημείο
συνάντησης του πρωτογενή τομέα στην περιοχή.
Λίγα λόγια για το πώς γεννήθηκε η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς.
Ήταν το 1988 όταν με το Π.Δ. 153/88, γίνεται η συγχώνευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και μετονομάζεται σε Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ο τότε πρόεδρος κ. Μαμαλάκης Ευάγγελος έδωσε την ιδέα για μια Γεωργική Έκθεση στην περιοχή βλέποντας την ανάπτυξη της Γεωργίας και τις προοπτικές που έχει, καθώς επίσης και τα σοβαρά και αξιόλογα άτομα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, (ένα «παιδί» του πρώτου πολιτιστικού Συλλόγου στην Κρήτη, του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαράς (έτος ίδρυσης 1973) που θα μπορούσαν να αναλάβουν από το μηδέν και να φέρουν σε πέρας, ένα τέτοιο πρωτόγνωρο εγχείρημα για την περιοχή.
Το Δ.Σ. και οι συνεργάτες του Μ.Κ.Ε., στην πλειονότητά τους γιατροί, εθνολόγοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, μηχανικοί κ.α. σε συνεργασία με το επιμελητήριο «γέννησαν» αυτόν το θεσμό. Έκτοτε και ανελλιπώς η έκθεση αυτή ενώνει «ανθρώπους-πολιτισμό», «παλιά και νέα τεχνολογία» με την «φύση και τις Καλλιέργειες»
Για την έκθεση του Αρκαλοχωρίου, όπου γίνεται εναλλάξ με αυτήν της Μεσαράς, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε αρκετά αργότερα από τους αρκαλοχωρήτες όπου θαυμάζοντας την δουλειά και το αποτέλεσμα της έκθεσης, ζήτησαν τα περίπτερα και την τεχνογνωσία για να την κάνουν και αυτοί στην περιοχή τους τα έτη που δεν γίνονταν στους Βώρους.
Η έκθεση αυτή είναι ευλογημένη να συνεχίζει να ενώνει ανθρώπους με την Γεωργία και γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι στην Οργανωτική επιτροπή. Πολλά ευχαριστώ από όλους μας σε όλους όσα χρόνια τώρα πάλεψαν να φέρουν την έκθεση αυτή σε υψηλά επίπεδα παρά τις τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία μας από τότε μέχρι και σήμερα και φυσικά σε όλους όσους την τιμούν, με την επίσκεψή τους σε κάθε διοργάνωση.