Υλικά
Για τη ζύμη των φύλλων
180 γρ. αλεύρι δυνατό
20 ml έ.π. ελαιόλαδο
70 ml νερό
1 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
½ κ.γ. αλάτι
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
½ κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
1/3 κ.γ. κύμινο σκόνη
½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Διαδικασία
Ζύμη: Ζυμώνουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Γέμιση: Σε ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε και αμέσως προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο, τα μυρωδικά, το κύμινο, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και ανοίγουμε τα φύλλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, πασπαλίζουμε τα ζυμαράκια με αρκετό νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 2 φύλλα για ένα ταψί 24 εκ. Στρώνουμε στο ταψί τα δύο φύλλα, τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση των κρεμμυδιών και κλείνουμε τα φύλλα προς το κέντρο, το οποίο όμως αφήνουμε ανοιχτό.
Λαδώνουμε την υπόλοιπη επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στη χαμηλή θέση του φούρνου για 50-60 λεπτά. Σερβίρουμε την κρεμμυδόπιτα με κρέμα μπαλσάμικο και φύλλα δυόσμου.
Πηγή: olivemagazine.gr