Υλικά:
½ κιλό αλεύρι,
250γρ. νερό,
λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη,
1 ρακοπότηρο λάδι.
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε το ζυμάρι μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Πρέπει να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Το περνάμε από το μηχανάκι του φύλλου (πάχος περίπου 2 χιλιοστά) ή ανοίγουμε φύλλο με ξυλίκι.
Εάν το κάνουμε με το ξυλίκι, πρέπει το φύλλο μας να έχει επάνω του μπόλικο αλεύρι, για να μην κολλήσει.
Τυλίγουμε το φύλλο μας στο ξυλίκι.
Τραβάμε το ξυλίκι και κόβουμε με το μαχαίρι κάθετα τη ζύμη.
Ξεδιπλώνουμε την κομμένη ζύμη και έχουμε μακριές λωρίδες που τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Βράζουμε τη χυλόφτα σε μπόλικο αλατισμένο νερό και σερβίρουμε με ανθότυρο.
Εάν θέλουμε, βράζουμε τη χυλόφτα σε γάλα σε σιγανή φωτιά για να μην πιάσει ή πρώτα σε καυτό νερό και όταν μισοψηθούν, σουρώνουμε και τελειώνουμε το βράσιμο με γάλα.
Στην περίπτωση αυτή, σερβίρουμε τη χυλοφτά με ζάχαρη και κανέλα.
Από το έντυπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ανωγείων, 2005
Πηγή: rethymnoguide.gr