Υλικά:
½ κιλό ξινή μυζήθρα,
2 ποτήρια χλιαρό νερό,
½ ρακοπότηρο ρακί, ½ ρακοπότηρο λάδι, χυμός από μισό λεμόνι, μαγιά 40-50γρ. , 4-5 ποτήρια αλεύρι.
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε τα υλικά μας, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Αφήνουμε το ζυμάρι να τριπλασιαστεί σε όγκο και έπειτα κάνουμε μικρές μπαλίτσες.
Σε κάθε μπαλίτσα κάνουμε ένα βαθούλωμα με το χέρι μας και τοποθετούμε μέσα ένα κουταλάκι μυζήθρα.
Τραβάμε τη ζύμη γύρω από τη μυζήθρα, κλείνουμε το τυρί μέσα, και αφήνουμε στην άκρη να ξανανέβει.
Όταν έχουμε τελειώσει τη διαδικασία με όλες τις μπαλίτσες, τις πατάμε στη μέση να γίνουν πλακέ ( να ανοίξουν σαν πιατάκια του καφέ).
Στην συνέχεια τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά.
Πηγή: Από το έντυπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ανωγείων, 2005 – rethymnoguide.gr