Η ανεύρεση νέας μεγάλης ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) στο ρυμουλκό «Αndreas» στην Κρήτη γεννάει πολλά ερωτήματα στα γραφεία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Τα περισσότερα σχετίζονται με το γιατί δεν έγινε ενδελεχής εξερεύνηση του σκάφους τον Δεκέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα σε νέα έρευνα τον Ιανουάριο του 2019 να βρεθούν έξι τόνοι, 561 κιλά και 700 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης καθώς και 258.000 δισκία captagon (τα επονομαζόμενα και ως χάπια των τζιχαντιστών). Ναρκωτικά, που εντοπίστηκαν λίγο πριν το σκάφος αναχωρήσει για ναυπηγείο του εξωτερικού.
Υπενθυμίζεται ότι το ρυμουλκό μετέφερε ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνολικά 12 τόνων, 738 κιλών και 500 γραμμαρίων και 258.000 χάπια captagon. Η συνολική αξία τους ανέρχεται περίπου στα 150.000.000 ευρώ και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης που έχει κατασχεθεί.
Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, το μεσημέρι της Τρίτης, ανακοινώθηκε ότι τα ναρκωτικά ήταν επιμελώς κρυμμένα στο πλοίο, «σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, σε σημείο μη ανιχνεύσιμο και προσβάσιμο». Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια έρευνας σε έναν στενό διάδρομο εντοπίστηκε μια ανθρωποθυρίδα και όταν την άνοιξαν οι λιμενικοί ανακάλυψαν τα ναρκωτικά.
Η αρχική έρευνα
Η αρχική έρευνα ξεκίνησε μετά από σχετική πληροφόρηση των γαλλικών τελωνείων προς το Λιμενικό Σώμα. Μια συνεργασία που έχει ξεκινήσει ουσιαστικά το 2014 και έκτοτε έχει οδηγήσει σε πολλές εξιχνιάσεις υποθέσεων μεταφοράς ναρκωτικών μέσω της θαλάσσιας οδού της χώρας μας.
Τον Δεκέμβριο του 2017, όταν έγινε η επιχείρηση για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού και ο εντοπισμός της πρώτης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, αναφερόταν χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου: «Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.»…
Συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος θέτουν μια σειρά ερωτημάτων: Γιατί δεν βρέθηκαν τότε όλα τα ναρκωτικά καθώς και τα χάπια captagon; Μήπως έγινε πλημμελής έρευνα; Μήπως ολοκληρώθηκε εσπευσμένα; Γιατί δεν έγινε «φύλλο και φτερό» το ρυμουλκό; Θα αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά και αν φτάνουν;
Στη παρουσίαση της υπόθεσης που έγινε την Τρίτη το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε στους δημοσιογράφους ότι η νέα ποσότητα της κατεργασμένης κάνναβης βρέθηκε ύστερα από αξιοποίηση νεότερων πληροφοριών που περιήλθαν σε γνώση της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙΔΙΝΑΛ) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών κλιμακίου στελεχών της ΔΙΔΙΝΑΛ και της Λιμενικής Αρχής Αγίας Γαλήνης.
Τα «θολά» σημεία
Αυτή η αναφορά θέτει νέα ερωτηματικά, όπως πότε και πώς προήλθε η σχετική πληροφορία σχεδόν έναν χρόνο μετά, με αποτέλεσμα οι λιμενικοί να βρεθούν μπροστά σε 6,5 τόνους ναρκωτικών (μεγαλύτερη ποσότητα από την αρχική που είχε κατασχεθεί).
Μια άλλη σημαντική παράμετρος στην υπόθεση είναι: εάν το σκάφος μεταφερόταν από τον πλειοδότη που το αγόρασε μετά την πρώτη έρευνα των λιμενικών στη χώρα του για επισκευές (πληροφορίες κάνουν λόγο πως θα πήγαινε σε ναυπηγείο στη Βρετανία) και εντοπίζονταν εκεί τα ναρκωτικά και τα χάπια captagon, ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος για το Αρχηγείο του ΛΣ και το υπουργείο Ναυτιλίας;
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο τότε υφυπουργός (και νυν αναπληρωτής υπουργός) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Σώματος, που συμμετείχαν στην επιχείρηση και στην οποία πήραν μέρος δεκάδες λιμενικοί, ανάμεσα στους οποίους και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.
Πηγή: tovima.gr