Την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση στις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και στην προώθηση συνεργειών στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Αμύνης κ. Βενιαμίν Γκατζ (Benjamin Gantz), στο πλαίσιο της επισκέψεως που πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ, ως επικεφαλής διευρυμένου κυβερνητικού κλιμακίου.
Σύμφωνα με μήνυμα του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στα κοινωνικά δίκτυα: «Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον Υπουργό».
Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα προχώρησε στην ενοικίαση (leasing) ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Heron. Η Αθήνα εξετάζει μάλιστα τη δυνατότητα σύμπραξης και συνεργασίας με το Ισραήλ για την συμπαραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Θυμίζουμε τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ για την αγορά Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV’s) τα οποία θα επιχειρούν από την Κρήτη και θα έχουν τον ρόλο επόπτευσης όλης της ανατολικής Μεσογείου, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Τα μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV’s) πρόκειται να εγκατασταθούν στο Αεροδρόμιο Τυμπακίου, όπου εδώ και αρκετό καιρό γίνονται δοκιμαστικές πτήσεις από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ)
Στο Τυμπάκι το «Μεγάλο Ραντάρ»;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του tanea.gr :
Την ίδια ώρα ενώ η Αγκυρα θέτει σε εφαρμογή τη στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας, της οποίας το μεγαλύτερο τμήμα εξαπλώνεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ: Πρώτον, με την αεροπορία του και τις διευκολύνσεις που του παρέχουν Κύπρος και Ελλάδα μπορεί να καλύπτει το σύνολο του FIR Λευκωσίας έως την Κρήτη, περιορίζοντας έτσι την τουρκική δραστηριότητα στα βόρεια της Κύπρου.
Δεύτερον, με το ραντάρ στην Κρήτη, στο οποίο πρόσβαση θα έχουν και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και με τα ραντάρ που διαθέτει επί του ισραηλινού εδάφους και με τη βοήθεια του ραντάρ του Τροόδους, θα έχει μια πλήρη εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και ως το Ιράν, που σημαίνει: Πρώτον, έγκαιρο εντοπισμό επιθετικών ενεργειών ή συλλογή πληροφοριών, και δεύτερον, άμεση αποτρεπτική επέμβαση, κυρίως από αέρος. Ο τομέας στον οποίο δεν είναι αρκετά ισχυρό το Ισραήλ όσο η Τουρκία, είναι η θάλασσα. Το Τελ Αβίβ το έχει αντιληφθεί και έχει ήδη παραγγείλει δύο υποβρύχια. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές.
Ο πιθανότερος τόπος τοποθέτησης του «Μεγάλου Ραντάρ» σύμφωνα με πληροφορίες του “e-mesara.gr” είναι το Αεροδρόμιο Τυμπακίου, προκειμένου να ελέγχονται οι Τουρκικές δραστηριότητες νότια της Κρήτης και στην περιοχή της Λιβύης…