Κείμενο – Φωτογραφία: Νικόλαος Φουκαράκης
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 δεν υπήρχε κεφαλοχώρι μέσα στην Κρήτη που να μην έχει έστω και μια μικρή μονάδα βιοτεχνίας Αναψυκτικών.
Η Κρήτη με τις άφθονες πηγές νερού αλλά και την πλούσια ντόπια παραγωγή σε εσπεριδοειδή ήταν οι κυρίαρχοι λόγοι για την άριστη ποιότητα των παραγωμένων Αναψυκτικών αυτών των μικρών βιοτεχνιών .
Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 δύο αδέρφια ο Δημήτρης και ο Γιάννης Μαρκομανωλάκης ξεκινούν την δικιά τους μεγάλη και πετυχεμένη διαδρομή στην παραγωγή Αναψυκτικών .
Πάνω από την πλατεία Σινάνη του Ατσαλένιου στην οδό Όθωνος ο Γιάννης και ο Δημήτρης δημιουργούν την πρώτη μικρή τους βιοτεχνία αεριούχων ποτών με την επωνυμία “Στάρ” και συνάμα ο Δημήτρης συνεχίζει και στην προηγούμενη δραστηριότητα του με διανομές γλυκών κουταλιού, κομπόστες, μαρμελάδες κ. α. της βιομηχανίας γλυκών Αφοί Κλώνοι ως αντιπρόσωπος τους.
Η μικρή αυτή βιοτεχνία Αναψυκτικών γρήγορα αποκτά την εμπιστοσύνη της αγοράς του Ηρακλείου με τα ποιοτικά αναψυκτικά της.
Το φημισμένο νερό της πηγής που βρίσκεται νότια του ιερού Μινωϊκού βουνού Γιούχτα από το οποίο εφοδιάζεται νερό για τις ανάγκες της η εταιρεία και το όνομα της θα συνοδέψουν στα επόμενα χρόνια την βιοτεχνία που αλλάζει την ονομασία της από “Στάρ” σε “Αφοί Βαθυπέτρου Ο. Ε”. ” Βαθυπέτρου” ένα όνομα που θα παραμείνει στην συνέχεια συνώνυμο της ποιότητας των Αναψυκτικών κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου και η πρώτη επιλογή σε αναψυκτικά .
Οι ιδρυτές της εταιρείας δεν μετονομάζουν μόνο την εταιρεία με το όνομα της πηγής του νερού αλλά και το ίδιο το επίθετο της οικογένειας μια και παντού πλέον είναι γνωστοί ως η οικογένεια του Βαθυπέτρου και λιγότερο ως Μαρκομανωλάκη.
Ο ανταγωνισμός και ο πόλεμος που δέχτηκε η εταιρεία, κρυφά η φανερά ήταν πολύ μεγάλος όμως αντί να χάνει μερίδιο στην αγορά απεναντίας κέρδιζε.
Η γκαζόζα, η πορτοκαλάδα, η λεμονάδα, το μπυράλ , η ζελίτα προϊόντα της βιοτεχνίας Βαθυπέτρου ήταν μοναδικά σε γεύση.
Μετά την μεταπολίτευση η Βαθυπέτρου συνεργάζεται με την Pepsico HBH .
O ερχωμός το 1982 στην Κρητική αγορά της πολυεθνικής Coca-Cola 3E εντείνει τον ανταγωνισμό στον κλάδο αλλά τα μερίδια της Coca-Cola παρέμεναν χαμηλά σε μια αγορά με υψηλή κατανάλωση Αναψυκτικών.
Το 1988 τελικά η εταιρεία του Βαθυπέτρου ενέδωσε στο πολύ χρήμα της μεγάλης αυτής πολυεθνικής και έτσι κατάφεραν και εξουδετέρωσαν τον κυριότερο συνεργάτη του άλλου κυρίαρχου αντιπάλου της.