Πόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσετε και να ονομάσετε ένα προς ένα τα φυτά που βρίσκονται στον κήπο σας; Αυτό είναι ένα χάρισμα που χάθηκε στο παρελθόν, μαζί με τις γενιές των παππούδων και των προπαππούδων, οι οποίοι με άνεση γνώριζαν απ΄έξω και ανακατωτά κάθε εκατοστό του κήπου τους.
Έτσι χάνεται και η γνώση σχετικά με τα φαρμακευτικά φυτά. Κι όμως είναι κρίμα, διότι όπου και να ζει κανείς, σίγουρα υπάρχουν φαρμακευτικά φυτά, ακόμη και στην άγρια ζούγκλα. Ένα από τα «χαμένα φυτά» είναι η γλιστρίδα, ή αντράκλα, ή ανδρακλή, ένα θρεπτικό παχύφυτο που θεωρείται πλέον ένα «ζιζάνιο».
Η αντράκλα προσφέρει πολλά οφέλη σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορα προβλήματα υγείας.
Επίσης θεραπεύει τα εξής:
Πονοκέφαλο
Στομαχόπονο
Επώδυνη ούρηση
Δυσεντερία
Εντερίτιδα
Καούρα
Ωταλγία
Τσιμπήματα εντόμων
Δερματικές ενοχλήσεις
Έλκη
Κνησμό
Έκζεμα
Αποστήματα
Κολίτιδα
Οξεία σκωληκοειδίτιδα
Διαβήτη
Δερματίτιδα
Χολολιθιάσεις
Αρθρίτιδα
Πυρετό
Διαβήτη
Η αντράκλα περιέχει μια νευροθρόνη που ονομάζεται l-νορεπινεφρίνη, η οποία δρα ως αγγειοδιασταλτικός και αντιυποταστικός παράγοντας για την άμεση αντιμετώπιση αιμορραγιών. Το βότανο έχει ακόμη αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. (2)
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, το βότανο λέγεται ότι έχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι και τα καρότα, καθώς και υψηλά επίπεδα βιταμινών Β, C και Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, φολικού οξέος, λιθίου και πρωτεϊνών. (3,4,5)
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το βότανο περιέχει λιπαρά οξέα ωμέγα-3, ιδιαίτερα άλφα λινολενικό οξύ. Πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη φυτική πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας, καθώς περιέχει 8,5 mg ωμέγα 3 για κάθε γραμμάριο βάρους. Αυτή η ουσία, καθώς και άλλες που βρίσκονται στο φυτό, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και αποτρέπουν θρομβώσεις.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα συνιστώσα του φυτού είναι η μελατονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που δρα ως ορμόνη και παράγεται επίσης από τον επίφυτο αδένα σας (6,7). Η μελατονίνη ρυθμίζει τους φυσικούς κύκλους ύπνου και αφύπνισης του σώματός για να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλό ύπνο. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο διαπίστωσε ότι η αντράκλα περιέχει 10 έως 1000 φορές περισσότερη μελατονίνη από άλλα βρώσιμα φυτά. (8) Το εργαστήριο εξετάζει επί του παρόντος την ικανότητά του φυτού να καταπολεμά τους όγκους. (9)
Πού το βρίσκετε;
Η αντράκλα (Portulaca oleracea) αναπτύσσεται σε κήπους και αυλές σε όλο τον κόσμο. Εντοπίζεται εύκολα χάρη στους παχείς, κοκκινωπούς μίσχους τους και τα σακχαρώδη φύλλα σε σχήμα κουταλιού. Μοιάζει κάπως με ένα μικρό φυτό τον νεφρίτη που φυτρώνει στο χώμα και παράγει μικρά κίτρινα λουλούδια.
Ένα παρόμοιο φυτό, η «γαλατσίδα» (Euphorbia vermiculata), μοιάζει με την αντράκλα και μπορεί κανείς να τις μπερδέψει, αλλά είναι δηλητηριώδες και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Η κυριότερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η γαλατσίδα είναι τριχωτή και έχει γαλακτώδη χυμό, ενώ η αντράκλα έχει ομαλή υφή και παράγει ανοιχτόχρωμο χυμό. (10)
Η καλύτερη εποχή να μαζέψει κανείς αντράκλα είναι το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, όταν τα φύλλα είναι πλούσια και ζουμερά. Παρά το γεγονός ότι μαζεύεται όλον το χρόνο σε θερμότερες περιοχές, η γεύση της συγκομιδής ποικίλει ανάλογα με την εποχή του μαζέματος. Μπορείτε να φυτέψετε την αντράκλα στον κήπο σας, αλλά γρήγορα θα λειτουργήσει ως ζιζάνιο. (11)
ΠΏΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΡΆΚΛΑ!
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του φαγητού αφορά το γεγονός ότι η αντράκλα δεν είναι γενετικά τροποποιημένη, καθώς δεν θεωρείται τρόφιμο ευρείας κατανάλωσης και δεν καλλιεργείται ευρέως. Ωστόσο, επειδή είναι ένα ζιζάνιο, πρέπει να το πλένετε πολύ καλά πριν το καταναλώσετε, καθώς πιθανότατα έρχεται σε επαφή με φυτοφάρμακα.
Μπορούμε να καταναλώσουμε τα φύλλα και τα στελέχη ωμά, αποξηραμένα, βρασμένα, στο τηγάνι, αλλά προσέξτε, το βότανο γίνεται κάπως γλοιώδες αν παραβράσει. Χρησιμοποιείται εναλλακτικά αντί για σπανάκι ή νεροκάρδαμο. Μπορούμε επίσης να εμπλουτίσουμε τις σαλάτες με τα άνθη αντράκλας, ενώ οι μίσχοι είναι απολαυστικοί όταν μαγειρεύονται: Είναι γνωστό για τη νόστιμη, ελαφρώς ξινή και αλμυρή γεύση λεμονιού.
Οι καλύτεροι συνδυασμοί για να την καταναλώσετε
– Γλιστρίδα + αγγούρι
– Γλιστρίδα + ντομάτα
– Γλιστρίδα + αβοκάντο
– Γλιστρίδα + ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια)
– Γλιστρίδα + σκόρδο
– Γλιστρίδα + λεμόνι
– Γλιστρίδα + ξίδι
– Γλιστρίδα + μαντζουράνα
– Γλιστρίδα + πιπέρι καγιέν
– Γλιστρίδα + αυγά
– Γλιστρίδα + κρέμα γάλακτος
– Γλιστρίδα + φρέσκο τυρί (κυρίως φέτα)
– Γλιστρίδα + σκληρό τυρί (κυρίως κεφαλογραβιέρα)
– Γλιστρίδα + ψάρια
– Γλιστρίδα + οστρακόδερμα
– Γλιστρίδα + πάπια
– Γλιστρίδα + αρνί
– Γλιστρίδα + όσπρια (κυρίως μαύρα φασόλια, φακές και ρεβίθια)
– Γλιστρίδα + φρούτα (κυρίως ροδάκινα, νεκταρίνια και δαμάσκηνα)
Η γλιστρίδα και πως συνδυάζεται σε σαλάτες
– Σαλάτα γλιστρίδα με σησαμέλαιο, ξύδι ρυζιού, gomasio και λωρίδες από φύκια νορί
– Γλιστρίδα και πατατοσαλάτα με κάπαρη ή γαύρο
– Σαλάτα γλιστρίδα με κομμάτια ροδάκινων και φρέσκο κατσικίσιο τυρί
– Σαλάτα γλιστρίδα με άσπρη σάλτσα (δηλαδή κλασικό βινεγκρέτ με κρέμα γάλακτος ή βουτυρόγαλα αντί για λάδι)
– Σαλάτα γλιστρίδα με μαύρο κριθάρι και καρπούζι
– Σαλάτα γλιστρίδα με κολοκυθοκεφτέδες, χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο (η βιταμίνη C στις πιπεριές και ο χυμός λεμονιού βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου)
– Σαλάτα γλιστρίδα με καλαμπόκι στη σχάρα και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο
– Σαλάτα γλιστρίδα με καρύδια και ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
– Σαλάτα γλιστρίδα με quinoa, μπιζέλια και ραπανάκια
– Σαλάτα γλιστρίδα με ντομάτες σε κύβους και αγγούρια σε σάλτσα μελιού από ρόδι
– Σαλάτα γλιστρίδα με fregola sarda ή κουσκούς
– Σαλάτα γλιστρίδα με ρεβίθια και Za’atar {δηλαδή, φρυγανισμένο σουσάμι, ξερά θυμάρι και μαντζουράνα και σουμάκι (μπαχαρικό)}
– Σαλάτα γλιστρίδα με καρύδια, σουμάκι και “τριμμένες” ντομάτες
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση
Πηγή: hellas-now.com