Γράφει η Ζαμπία Λαζανάκη*
Δεν το είχα ποτέ με τα γλυκά.
Άντε να φτιάξω ένα κέικ για να αρωματίσω μια γιορτή ή μια Κυριακή…
Σε μεγάλα κέφια και ένα cheesecake, έτσι για να δω την έκπληξη στα μάτια των παιδιών μου που συνοδευόταν πάντα από ένα παρατεταμένο σταυροκόπημα!
Τον τελευταίο καιρό φτιάχνω και μπακλαβά.
Μια συνταγή του Μαμαλάκη που παραδόξως μου βγαίνει νόστιμος.
Έτσι λένε δηλαδή, και δε βρίσκω κομματάκια μπακλαβά σε διπλωμένες πετσέτες!!
Αυτές τις μέρες το χωριό μας, ο Αμπελούζος, στην καρδιά του κάμπου της Μεσαράς, θυμίζει κάτι από “Πολίτικη Κουζίνα”!
Η μυρωδιά της ψημένης ζάχαρης, της κανέλας και του σουσαμιού. Ανακατεύεται με τις μυρωδιές του ιβίσκου και του γιασεμιού…
Τα βράδια στην αποσπερίδα οι άνδρες σταματάνε να μιλάμε για το ποιά ομάδα θα πάρει το Μουντιάλ και ακούνε με απορία τις γυναίκες να λένε πόσο ωραίο γλυκό κάνει η κολοκύθα και το ντοματίνι, για το γλυκό πατζάρι που ταιριάζει τέλεια με το γιαούρτι, για τα μυστικά κόλπα που έχουν για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι, για το αν βάζουν μαστίχα Χίου στο μαντολάτο!!!
Οι φίλες μου στέκονται με τις ώρες στην κουζίνα για ένα σουφλέ σοκολάτας και για ενα cheesecake με Κρητικά προϊόντα ενώ χθες ξενυχτήσαμε με την Κατερίνα για κάτι πεντανόστιμα μελομακάρονα…..
Και για να μιλάμε για τα γλυκά που άρεσαν στο Μιχάλη μας!
Σήμερα έβγαλα κι εγώ τον μπακλαβά από το φούρνο για να κρυώσει…..
Πριν ρίξω το ζεστό μελωμένο σιρόπι …και να, ήρθα εδώ στην είσοδο της όμορφης πλατείας μας που θα γίνει το Φεστιβάλ….
Για να φτιάξουμε κι εδώ κάτι με τα χρώματα και τα πινέλα μας…
Για να γλυκαίνει τη ψυχή….
Πονηριά από μέρους μας…..
Έτσι…
Για να μας πείτε όταν θα δοκιμάσετε τα γλυκά μας αύριο Κυριακή το απόγευμα στο γνωστό μαγευτικό χώρο, στην πιο γλυκιά γιορτή του καλοκαιριού, στον Αμπελούζο…
…Ζωγραφίσατε πάλι!
- Η Ζαμπία Λαζανάκη είναι Νηπιαγωγός και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελούζου