Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας.
«Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, στο Μέγαρο Μαξίμου και το τέλος της συνεργασίας τους στην κυβέρνηση.
Όπως είπε, κατά τη συνεργασία τους, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και καταφέραμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαπλοκής.
Ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη, όπως είπε, συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια, από τον οποίο, είχε ζητήσει «καθαρές κουβέντες».
O Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2019.
Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης
Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη θέση του παραιτηθέντος Πάνου Καμμένου, θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, όπως είπε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν πρόκειται να δειλιάσω μπροστά στο εθνικό όφελος»
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δειλιάσει μπροστά στο εθνικό όφελος και ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, στη θέση του υπουργού Άμυνας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ούτε ένα λεπτό στον τομέα της εθνικής άμυνας της χώρας, τη συνέχεια και την πορεία που έχει χαραχτεί.
Το Σύνταγμα, είπε, δίνει τη δυνατότητα, «να αφήσω ασαφές και αμφίσημο το αν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της εθνικής αντιπροσωπείας, η οποία στηρίζει την προσπάθειά μου για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, την αποκατάσταση, πλήρως της κανονικότητας, τη στήριξη της κοινωνίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση των αδύναμων που δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το ενοίκιο τους για να έχουν στέγη, τη διευκόλυνση όλων όσων έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη αλλά έχουν αρχίσει πια να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν. Έχουμε κρίσιμα νομοθετήματα και παρεμβάσεις, τόνισε.
Επίσης, μίλησε για τις μεγάλες θεσμικές τομές και συγκεκριμένα τη θεσμική αναθεώρηση, που «επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί» καθώς, όπως είπε, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα 5 χρόνια και να συνεχίσει «με αυτόν τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών» και με άλλες διατάξεις που είναι χρήσιμες και σημαντικές για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.
Ωστόσο, πρόσθεσε, παρ’ ότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσει ad hoc πλειοψηφίες, «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο και για τον λόγο αυτό, έχω πάρει την απόφαση μου. Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνησή του. Προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία επιλογές».
«Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του»
«Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως εθνικό συμφέρον» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του και επανέλαβε ότι παρ΄ότι το Σύνταγμα τού δίνει τη δυνατότητα για αναζήτηση ad hoc πλειοψηφιών, δεν το έκανε ούτε το 2015, «όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση με προέτρεπε να συνεχίσω, χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυση πλειοψηφία των βουλευτών». «Δεν θα το κάνω ούτε τώρα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής «για να προχωρήσω μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν τον διεθνή ρόλο της χώρας. Και ο καθείς μπροστά στις δικές του ευθύνες» κατέληξε.