Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η χώρα, αφού μπορεί τα κρούσματα να παρουσιάζονται μειωμένα τις τελευταίες δυο ημέρες, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζει να χτυπάει «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να φτάνουν στα όριά τους και τις ΜΕΘ να αδυνατούν να διαχειριστούν τον όγκο των ασθενών που χρειάζεται να διασωληνωθούν.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση -με τραγική καθυστέρηση, όπως την κατηγορούν πολλοί- προχωρά σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών και μετατροπές νοσοκομείων, ούτως ώστε να δέχονται αποκλειστικά περιστατικά κοροναϊού.
Όλα αυτά ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν υπεράνθρωπη μάχη στα νοσοκομεία, με τις αντοχές τους να εξαντλούνται μέρα με τη μέρα, ενώ ανησυχητικός είναι πλέον και ο αριθμός των γιατρών που έχουν νοσήσει.
Την ίδια στιγμή συναγερμός ηχεί για τον αριθμό των θανάτων, οι οποίοι σήμερα για πρώτη φορά από την αρχή πανδημίας στην Ελλάδα, έσπασαν το φράγμα των 100, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 108 νεκρούς σε μόλις 24 ώρες. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι το προηγούμενο μαύρο ρεκόρ ήταν κατά 36 θανάτους μικρότερο.
Τι λένε οι επιστήμονες
Όλα τα παραπάνω απομακρύνουν μια και καλή την άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, κάτι το οποίο διευκρινίζουν πλέον και οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθάρισε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ο ίδιος εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.
Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία».
Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.
Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι όπως είπε να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού.
Η ίδια υπογράμμισε πως «πιέζονται οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Είμαι πεπεισμένη όλοι οι συνάδελφοι και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό θα κάνουν το παν για να έχουν όλοι οι ασθενείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Συνεχώς ανοίγουν νέα κρεβάτια και κάνουν το αδύνατο δυνατό» σχολίασε μιλώντας στον Alpha.
«Πρώτα θα δούμε μείωση των κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία στα νοσοκομεία και αργότερα μείωση των κρουσμάτων που χρειάζονται ΜΕΘ. Αν συνεχίσουμε καλά, στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να δούμε καλύτερους δείκτες και στις μονάδες και στις νοσηλείες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε συζητήσει αυστηρότερο μέτρο. Αυτό που είπαμε είναι ότι πρέπει να γίνει αυστηρή τήρηση των μέτρων που υπάρχουν. Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να μπει πλαφόν μετακινήσεων» πρόσθεσε.
Τέλος, για τη διασπορά τους χειμερινούς μήνες είπε πως «ευτυχώς η χώρα, παρότι έρχεται χειμώνας έχει αρκετή ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες. Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να διατηρήσουμε καθαρή την ατμόσφαιρα στους χώρους εργασίας».