Γράφει ο Άκης Τσελέντης*
«Τι Λωζάνη τι Κοζάνη – τι Χαβάη τι Σαντορίνη, πολεοδομική τάξη η μια – πολεοδομική μίζα η άλλη»
Με το χθεσινό 5,2 επιβεβαιώνεται ότι ουδόλως «ήμαστε καλύτερα» ως προς την σεισμικότητα που άκουσα χθες να διατυμπανίζουν ο Πρωθυπουργός στη κυριλάτη (sic) σύσκεψη και λίγο αργότερα διάφοροι τοπικοί «άρχοντες» που προχθές μας έλεγαν γελώντας ότι χορεύουν ευχάριστα με τους ρυθμούς του Εγκέλαδου…
(Γιατί δε καλέσατε και το Γεωδυναμικό, τον κατ εξοχήν φορέα παρακολούθησης της σεισμικότητας της χώρας στη σύσκεψη;).
Εδώ θέλω να πω ότι και οι τρεις συνάδελφοι που μίλησαν ήταν εξαιρετικοί και φάνηκε η τεράστια επιστημονική τους γνώση και οφείλω να τους συγχαρώ. Είναι όλοι φίλοι μου είναι παγκοσμίως γνωστοί και ότι καλύτερο έχουμε στη χώρα μας ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ.
Όσον αφορά τη σύσκεψη μου έκανε τη χειρίστη εντύπωση που επέβαλαν στα άξια στελέχη της πυροσβεστικής, του στρατού και των ΕΜΑΚ (αυτά που είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης με τον Εγκέλαδο) το ρόλο της γλάστρας. Δεν τους απεύθυναν καν το λόγο.
Όχι κύριοι μην κοιμίζουμε το κόσμο, η κατά μεγάλη πιθανότατα ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ φάση ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς. Εγώ δε βλέπω καμμία ύφεση. Χθες την ώρα που τα έλεγαν αυτά ότι πάμε καλύτερα ως πρις την σεισμικότητα έγιναν 7 δονήσεις πάνω από 4R ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ!
Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού ΕΥΧΟΜΑΙ να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής μπορεί να είναι της τάξης του 7. Στη χθεσινή μου ανάρτηση (διαβάστε τη παραθέτω τα link) σας απέδειξα ότι με τα τεσσάρια και τα πεντάρια ΔΕΝ εκτονώνεται το σεισμικό δυναμικό της ρηξιγενούς ζώνης.
Χαίρομαι που οι επιστήμονες συμφωνούν με τις αρχικές απόψεις μου ότι υπάρχει σύνδεση ηφαιστειακής και σεισμικής δράσης και ότι ανεβάζουν το αναμενόμενο σεισμικό μέγεθος από το 5 που έλεγαν αρχικά.
Με έκπληξη παρατήρησα χθες κάποιον «φιρμάτο Ακαδημαϊκό τσουναμολόγο» να λει χαριεντιζόμενος, όταν ο Οικονόμου και ο Παυλοπούλος στο SKY του έθεσαν το πρόβλημα με το τουρισμό «η Χαβάη με μεγαλύτερη ηφαιστειακή δράσει πλημμυρίζει από τουρίστες, δεν πρέπει να υπάρχει τουριστικό θέμα.»
Ναι κύριε μου μπορεί αυτό που είπατε να χαϊδεύει μη ευήκοα ξενοδοχειακά και συγγενικά σας πολιτικά ώτα αλλά ο δομικός ιστός της Χαβάης δεν έχει καμμία σχέση με τα πολεοδομικά αίσχη της Σαντορίνης. Στη Χαβάη οι επισκέπτες νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά εδώ νιώθουν πανικό και τρόμο ακόμα και στις μικρές σεισμικές δονήσεις.
Υπάρχουν στα τουριστικά μέρη της Χαβάης τέτοια πρανή με απαράδεκτες θεμελιώσεις ξενοδοχείων; το αντίθετο θα έλεγα.
Σας αφιερώνω μια εικόνα από μια κατασκευή που γίνεται τώρα, σίγουρα με νόμιμη πολεοδομική άδεια όπως με τα πολεοδομικά αίσχη και τις θεμελιώσει στις πλαγιές επάνω σε μια ολισθαίνουσα Θηραϊκή Γη (ελαφρόπετρα).
Αυτά βλέπει το ηφαίστειο και ο Εγκέλαδος στη Σαντορίνη και βρυχώνται…
* Ο Άκης Τσελέντης είναι διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου