Ενημέρωση: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό Τμήμα Μοιρών
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 – Ώρα: 16:00 μ.μ. – 20:00 μ.μ.
Αιμοληψία στο Τμήμα Μοιρών του Ε.Ε.Σ.
Το Τμήμα Μοιρών του Ε.Ε.Σ., σταθερό στις Αξίες της προσφοράς και της αγάπης προς το συνάνθρωπο από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, έχει οργανώσει Τράπεζα αίματος συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στις δομές υγείας του κράτους.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι….συνεχίζουμε!!!
Την Τετάρτη έχει οργανωθεί μια ακόμα αιμοληψία, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοληψίας του Πα.Γ.Ν.Η.
Απαραίτητη η προσκόμιση ΑΜΚΑ.
Για λόγους προστασίας από τον covid-19 η είσοδος στην αίθουσα αιμοληψίας θα γίνεται μόνο με μάσκα προσώπου. Θα τηρηθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.
Ενημερώνουμε ότι ο κωδικός μετακίνησης για αιμοδοσία είναι No 4.
Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται…
Το αίμα ούτε αγοράζεται, ούτε πουλιέται…
Μόνο προσφέρεται…
Δραστηριοποιείστε τον εαυτό σας σαν εθελοντή αιμοδότη…
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
Όπου υπάρχει ανάγκη ! ! !
Αιμοδότης = φιλάνθρωπος
Ο εθελοντής αιμοδότης είναι αυτός που προσφέρει ανιδιοτελώς ένα μέρος του «εαυτού» του αλλά και τον ελεύθερο χρόνο του, ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων χωρίς να περιμένει κανένα αντάλλαγμα. Από αυτή την πλευρά ο όρος εθελοντής ξεπερνάει τον όρο φιλάνθρωπος. Ο εθελοντής αιμοδότης είναι αυτός που αντιμετωπίζει τα άτομα στα οποία προσφέρει όχι με οίκτο, αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες και στα οποία μπορεί να προσφέρει.
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι:
- Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού της Χώρας να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα.
- Σωστότερη λύση θα είναι 300-330.000 άτομα στο σύνολο των 10.000.000 της χώρας μας να γίνουν συστηματικοi εθελοντές Αιμοδότες, που να προσφέρουν 2-3 φορές το χρόνο ή να μπορούν να ειδοποιηθούν σε ώρα ανάγκης.
- Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα βρούμε τώρα αίμα»
- Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τον πληθυσμό, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης
Γιατί να δώσω και εγώ αίμα; Γιατί πολύ απλά είναι αδύνατη η παρασκευή του στο εργαστήριο, οπότε η μόνη λύση είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρειαζόμαστε 600.000 μονάδες αίματος από τις οποίες μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες, το 50% από το συγγενικό περιβάλλον και το 5% από τις ένοπλες δυνάμεις. Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση.
Θέλω να δώσω αίμα! Μπορώ ;
Ναι, αν είσαι πάνω από 18 ετών. Όμως, διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν να σε εμποδίσουν, πρόσκαιρα ή οριστικά, να γίνεις εθελοντής αιμοδότης. Αυτό βέβαια διασφαλίζει την υγεία σου ως δότη αλλά και την ποιότητα του αίματος που θα μεταγγιστεί στο λήπτη.
Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής. Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, μόνο μια στιγμή! Την υπόλοιπη ώρα απλώς ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος.
Αναπληρώνεται το αίμα που δίνω;
Ο όγκος αίματος που χαρίζεις είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του οργανισμού σου, περίπου 450 ml. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 30 μέρες περίπου. Εξάλλου η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό σου αφού κινητοποιείται ο Μυελός των Οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.