Γράφει ο Σταύρος Φωτάκης
Έχουνε περάσει αρκετά χρόνια από τότε που άρχισα να καταγράφω οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό που γεννήθηκα και ανατράφηκα, τον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου του Ρεθέμνους. Αναζήτησα όλα όσα έχουνε καταγραφεί και αποτελούνε γραπτές πηγές, άγνωστες μέχρι τότε στους περισσότερους και πρόσθεσα βιωματικές γνώσεις, εμπειρίες και πληροφορίες, τεκμηριωμένες, από τα χείλη αξιοσέβαστων προσώπων.
Όλο αυτό το υλικό αποτέλεσε το περιεχόμενο του πρώτου βιβλίου για το χωριό μου με τίτλο : Τα Χωριό μου Άγιος Ιωάννης ……., Ρέθυμνο 2006 , συμπληρωμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου περιλαμβάνει : Αρχαιολογικοί χώροι (Ξιφές, Καμάρα, Κορφή, Καρτσάλη), Εκκλησίες, Ιερείς, Διοικητικά στοιχεία, Δημοτικό Σχολείο, Πληθυσμιακά στοιχεία, Οικογένειες, Ιστορικά έγγραφα, Ηρώο Πεσόντων, Παραδοσιακά Επαγγέλματα και υπηρεσίες, Τοπωνυμικό της περιφέρειας του χωριού, Μιτάτα, Καμίνια, Πηγάδια, Αλώνια, Νερόμυλοι-Αλευρόμυλοι, Φαράγγια, Φάμπρικες, Καζάνια, Μνημειακά ελαιόδενδρα, Λαογραφικό φωτογραφικό υλικό, και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Με περισσότερο αναλυτικό και εμπλουτισμένο σχετικό περιεχόμενο, εκδόθηκε και το βιβλίο μου με τίτλο : Στη βορεινάδα μιας κορφής ……Ρέθυμνο 2015 .
Και τα δύο αυτά βιβλία μου προσφερθήκανε και βρίσκονται στις Εθνικές, Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, στις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της Κρήτης, καθώς και σε άλλους δημόσιους, ιδιωτικούς φορείς και Συλλόγους.
Μα και πληθώρα σχετικών άρθρων μου, αναρτημένα στο διαδίκτυο και δημοσιευμένα στον τοπικό τύπο, έχουνε καταγράψει και αναδείξει όλα τα παραπάνω που έχουνε σχέση με το χωριό, με ανάλογες προτάσεις.
Πέραν τούτων δύο φορές τουλάχιστον μου ζητηθήκανε και απέστειλα σχετικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό : Α) Για την τουριστική προβολή της περιοχής μας (2015) και Β) Για την καταγραφή και αξιολόγηση αγροτοβιομηχανικών κτιρίων (2021).
Επανέρχομαι στο θέμα και παρακαλώ κάθε αρμόδιο για την αξιοποίηση όλων αυτών των πληροφοριών και στοιχείων, την διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Μερικές ενδεικτικές προσωπικές φωτογραφίες, όλες από το προσωπικό μου αρχείο.
1.Άγιος Ιωάννης, με θέα το Λιβυκό πέλαγος
2.Ι.Ν Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου, πρώτος ιερός ναός, ανακαινίσθη Απριλίου 12 έτος 1893
3.Ιστορική γέφυρα (καμάρα) Πλατύ ποταμού (Μανουρά)
4.Γέφυρα (καμάρα) Ξιφέ ποταμού
5.Βράχος ιδιαίτερου φυσικού κάλους (Τρουλωτός), στο ομώνυμο τοπωνύμιο
6.Μνημειακό ελαιόδενδρο (Γεροντολέ), στο ομώνυμο τοπωνύμιο
7.Πάνω Φαράγγι (Στόμιο)
8.Μεσακό Φαράγγι (Κακή Άσπα ή Προζύμη πήδημα)
9.Κάτω Φαράγγι (Κοσκινά)
10.Λιγάτο νερόμυλου στην καμάρα του Πλατύ ποταμού (υπολλείμματα)
11.Νερόμυλος, στον Αργυρό ποταμό (υπολλείμματα)
12.Μιτάτο Αγιά Σοφιάς (υπολλείμματα)
13.Μιτάτο Μαρή χαράκια (υπολλείμματα)
14.Μιτάτο Χαριδημάκη (υπολλείμματα)
15.Αρχαιολογικός χώρος Καρτσάλη
16.Αρχαιολογικός χώρος Καρτσάλη
17.Αλώνι του Γαζόρο.
18.Τσικουδοκαζανέματα.
19.Φούρνος (κούμος-φτυάρι-σκάφη)
20.Χαρκιδιό και ο Χαρκιάς, ΄΄επί το έργον΄΄.