Υλικά
Μερίδες: 4
- 2 κιλά αίγα από μπούτι, με το κόκαλο, σε μεγάλα κομμάτια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη, ολόκληρη
- 2 λίτρα νερό
- χυμός από 2 λεμόνια + επιπλέον κατά βούληση, για το σερβίρισμα
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερό ή απλό)
- 1 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου, ελαφρώς κοπανισμένοι
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ξηρή μυζήθρα χοντροτριμμένη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γίδα βραστή, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας καλά τα κομμάτια της γίδας και τα βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο στη χύτρα.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τη γίδα για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Ρίχνουμε το νερό, τον χυμό λεμονιών, το μπούκοβο, το κύμινο, τις δάφνες, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, ρυθμίζοντας τη βαλβίδα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βράζουμε τη γίδα για 60 λεπτά.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
- Ελέγχουμε αν έγινε το κρέας. Αν όχι, ξανακλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να βράσει για άλλα 10-20 λεπτά (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος), μέχρι να μαλακώσει καλά και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
- Αν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε πιατέλα.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τον ζωμό μόνο του, με ξεσκέπαστο σκεύος για 10 λεπτά.
- Μοιράζουμε σε πιάτα ζωμό και κρέας και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μυζήθρα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε επιπλέον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί
Πηγή: eleftherostypos.gr