Υλικά
2 μέτρια κρεμμύδια, σε καρεδάκια
¾-1 κούπα έ.π. ελαιόλαδο
1 κιλό κρέας κατσίκας, σε μερίδες
4-5 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
αλάτι & πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κρέας και το γυρνάμε ώστε να αλλάξει χρώμα και να σοταριστεί ελαφρά απ’ όλες τις μεριές. Ρίχνουμε λίγο νεράκι και όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει. Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά νερό μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο. Τότε προσθέτουμε την ντομάτα. Η ντομάτα για 1 κιλό κρέας πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα βαθύ πιάτο καλά γεμάτο.Μαγειρεύουμε το φαγητό μας χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλα, απλώς κουνώντας την κατσαρόλα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει εντελώς και η σάλτσα να γίνει πυκνή και μελωμένη. Αφήνουμε να μαρουβίσει, δηλαδή να μείνει για περίπου 10 λεπτά και να ηρεμήσει από τον βρασμό, και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Συνοδεύουμε με πατάτες κομμένες σχετικά μεγάλες και τηγανισμένες σε ελαιόλαδο.
TIPS:
Το κρέας της αίγας είναι σκληρό, σαν κυνήγι, και αργεί να βράσει. Τελευταία έμαθα πως στην «κακόψητη» κατσίκα προσθέτουμε ένα σφηνάκι ρακή (θαυματουργό αυτό το ποτό στα μέρη μας τελικά) και γίνεται, λέει, λουκούμι.
Η ντομάτα «σφίγγει» το κρέας, γι’ αυτό πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο όταν την προσθέσουμε στην κατσαρόλα.
Πηγή: alatikaipiperi.gr