Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσει το κλάδεμα των αμπελιών και των ελιών; Τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, με την άνοιξη να «κλείνει το μάτι», τι οφείλουν να κάνουν οι παραγωγοί για να είναι όσο γίνεται περισσότερο αυτάρκεις στα αγαθά της γης, παρακάτω παρουσιάζεται ένα «ημερολόγιο σποράς και φυτεύματος λαχανικών» με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για καλύτερη καλλιέργεια.
«Το ακόλουθο ημερολόγιο σποράς και φυτέματος μπορεί να εφαρμοστεί στα θερμά οπωσδήποτε μέρη της Ελλάδας. Στα ψυχρά μέρη, π.χ. της βόρειας Μακεδονίας κ.λπ., τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο δεν είναι δυνατόν να γίνεται σπορά και φύτεμα στην ύπαιθρο, λόγω των πολλών βροχών και χιονιών. Σε τέτοια μέρη, οι σπορές και τα φυτέματα θα γίνονται από τον μήνα Μάρτιο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του peliti.gr ο ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας ,Παναγιώτης Σαϊτανούδης.
Αναλυτικότερα, για το διάστημα που απομένει έως το τέλος του 2022, το ημερολόγιο αναφέρει τα εξής:
- Φεβρουάριος: Από 15 έως 28 έχουμε σπορά παντζαριών με εποχή συγκομιδής από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.
Στο ίδιο διάστημα έχουμε σπορά κρεμμυδιών για ξερά (συγκομιδή Μάιο-Ιούνιο), σπορά μαϊντανού (συγκομιδή Απρίλιο), σπορά σπανακιού (συγκομιδή Απρίλιο), σπορά σιναπιού ή γνωστής εδώ στην Κρήτη βρούβας (συγκομιδή Μάρτιο-Απρίλιο), ενώ στα θερμά μέρη γίνεται και σπορά κολοκυθιών για συγκομιδή τον Απρίλιο.
- Τον Μάρτιο
– Από 1 έως 15:
Σπορά λάχανων (σε σπορείο) και μετά φύτεμα (Ιούνιο-Ιούλιο) με περίοδο συγκομιδής Αύγουστο-Σεπτέμβριο.
Σπορά κουνουπιδιών (συγκομιδή Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
Σπορά μπρόκολου (συγκομιδή Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
Σπορά αγκινάρας – σε σπορείο (συγκομιδή τον Μάιο της επόμενης χρονιάς).
Σπορά γογγυλιού (συγκομιδή Μάιο).
Σπορά καρότων (συγκομιδή Ιούνιο-Ιούλιο).
Σπορά ραπανιών (Απρίλιο).
Σπορά παντζαριών (Μάιο-Ιούνιο).
Σπορά σέσκλων (Μάιο-Ιούνιο).
Σπορά σπανακιού – καλοκαιρινό (συγκομιδή τον Μάιο).
Σπορά κρεμμυδιού για κοκκάρι (Ιούλιο).
Φύτεμα κοκκαριού για ξερά κρεμμύδια (Ιούλιο).
– Από 15 έως 31:
Φύτεμα ντομάτας (συγκομιδή τον Ιούλιο).
Φύτεμα καλοκασίου (συγκομιδή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).
Φύτεμα σκόρδων (Ιούνιο-Ιούλιο).
Φύτεμα μαρουλιών (Μάιο).
Σπορά σέλινου σε σπορεία (Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
Σπορά μαϊντανού(Μάιο).
Σπορά μπιζελιών στα ψυχρά μέρη (Μάιο-Ιούνιο).
Σπορά φασολιών (Ιούνιο).
Σπορά κολοκυθιών (Μάιο-Ιούνιο).
Σπορά αγγουριών (Ιούνιο).
Σπορά πράσου σε σπορείο (Οκτώβριο-Νοέμβριο).
Σπορά σπαραγγιού (για επόμενη άνοιξη).
Φύτεμα σπαραγγιού από περσινή σπορά (μετά από 2 χρόνια).
- Τον Απρίλιο
– Από 1 έως 15:
Φύτεμα ντομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς (συγκομιδή Ιούλιο-Σεπτέμβριο).
Σπορά ντομάτας σε σπορείο έξω (Σεπτέμβριο).
Σπορά φασολιών (Ιούλιο).
Σπορά κολοκυθιών σε σπορείο (Ιούνιο-Ιούλιο).
Σπορά καλαμποκιού (Ιούλιο-Αύγουστο).
Σπορά αγγουριών (Ιούλιο).
Σπορά ραπανιών (Ιούνιο).
Σπορά πράσου σε σπορείο (Οκτώβριο-Νοέμβριο).
– Από 15 έως 30:
Σπορά σέλινου σε σπορείο ή και επιτόπου (συγκομιδή Σεπτέμβριο-Νοέμβριο).
Σπορά μαϊντανού (συγκομιδή Ιούνιο-Ιανουάριο του επόμενου έτους).
Σπορά όψιμου μπρόκολου, λάχανου, κουνουπιδιού σε σπορείο (Δεκέμβριο-Ιανουάριο).
Σπορά πεπονιών και καρπουζιών (Ιούλιο-Αύγουστο).
Σπορά παντζαριών (Ιούνιο-Ιούλιο).
Σπορά σέσκλων (Ιούνιο-Ιούλιο).
Σπορά ραδικιών (Ιούνιο-Ιούλιο).
Σπορά μπάμιας (Ιούλιο).
Φύτεμα γλυκοπατάτας (Ιούλιο-Αύγουστο).
- Τον Μάιο
– Από 1 έως 15:
Σπορά παντζαριών (συγκομιδή Ιούλιο-Αύγουστο).
Φύτεμα όψιμης ντομάτας (συγκομιδή Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
Μεταφύτευμα μπρόκολου, λάχανου (Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
Μεταφύτευμα πρώιμου κουνουπιδιού (Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
– Από 15 έως 31:
Σπορά μπάμιας (συγκομιδή Αύγουστο).
Σπορά φασολιών (Ιούλιο-Αύγουστο).
Σπορά ραπανιών (Ιούνιο-Ιούλιο).
Σπορά μαϊντανού (Ιούλιο-Φεβρουάριο).
- Τον Ιούνιο
– Από 1 έως 15:
Φύτεμα λάχανου (συγκομιδή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).
Σπορά παντζαριών (Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
– Από 15 έως 30:
Φύτεμα σέλινου (συγκομιδή Σεπτέμβριο-Νοέμβριο).
Σπορά ραπανιών (Αύγουστο).
- Τον Ιούλιο
– Από 1 έως 15:
Σπορά κολοκυθιών (συγκομιδή Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
Σπορά αγγουριών (Αύγουστο-Σεπτέμβριο).
– Από 15 έως 31:
Σπορά φασολιών κλαριού (συγκομιδή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).
Φύτεμα πράσου (Οκτώβριο-Νοέμβριο).
Σπορά σέλινου (Οκτώβριο-Ιανουάριο).
Σπορά λάχανου (Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
Σπορά μπρόκολου (Δεκέμβριο-Ιανουάριο).
Σπορά κουνουπιδιών (Δεκέμβριο-Ιανουάριο).
Σπορά ραδικιών (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).
Σπορά παντζαριών (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).
- Τον Αύγουστο
– Από 1 έως 15:
Φύτεμα πατάτας (συγκομιδή Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
Σπορά κολοκυθιών (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).
Σπορά αγγουριών (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο).
Σπορά φασολιών (Οκτώβριο).
Φύτεμα λάχανου όψιμου και κουνουπιδιού (Δεκέμβριο-Ιανουάριο).
– Από 15 έως 30:
Σπορά σπανακιού (συγκομιδή Νοέμβριο).
Σπορά άνηθου (Νοέμβριο).
Σπορά ραδικιών (Νοέμβριο).
Σπορά παντζαριών (Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
Σπορά μαρουλιών, σαλάτας σε σπορείο (Οκτώβριο).
Σπορά ραπανιών (Σεπτέμβριο-Νοέμβριο).
Φύτεμα ραπανιών (Σεπτέμβριο-Νοέμβριο).
Φύτεμα κρεμμυδιών χλωρών (Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο).
Σπορά σιναπιού (Σεπτέμβριο).
Σπορά αντιδιών (Νοέμβριο).
- Τον Σεπτέμβριο
– Από 1 έως 15:
Σπορά σπανακιών (συγκομιδή Νοέμβριο).
Σπορά άνηθου (Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
Σπορά σιναπιού (Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
Σπορά μαρουλιών – σπορείο και επιτόπου (Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Σπορά παντζαριών (Δεκέμβριο).
Σπορά ραπανιών (Οκτώβριο).
Σπορά αντιδιών (Δεκέμβριο).
Σπορά καρότων (Δεκέμβριο-Ιανουάριο).
Σπορά ρόκας (Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
- Τον Οκτώβριο
– Από 1 έως 15:
Φύτεμα αντιδιών από σπορείο (συγκομιδή Δεκέμβριο-Ιανουάριο).
Φύτεμα μαρουλιών από σπόρο (Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Φύτεμα κρεμμυδιών χλωρών (Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Σπορά καρότων (Ιανουάριο).
Σπορά παντζαριών (Δεκέμβριο-Ιανουάριο).
Σπορά ραδικιών (Δεκέμβριο-Ιανουάριο).
Σπορά σπανακιού (Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
Σπορά ραπανιών (Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
– Από 15 έως 30:
Φύτεμα σκόρδων (συγκομιδή Μάρτιο-Απρίλιο).
Φύτεμα αγκινάρας (Απρίλιο-Μάιο).
Σπορά μπιζελιών και αρακά (Μάρτιο-Απρίλιο).
Σπορά κουκκιών χλωρών (Φεβρουάριο-Μάρτιο).
Φύτεμα φράουλας (Απρίλιο-Μάιο).
Σπορά άνηθου (Νοέμβριο-Δεκέμβριο).
Σπορά ρόκας (Δεκέμβριο-Ιανουάριο).
- Τον Νοέμβριο
– Από 1 έως 15:
Σπορά μπιζελιών και αρακά (συγκομιδή Απρίλιο-Μάιο).
Σπορά κουκκιών (Μάρτιο-Απρίλιο).
Φύτεμα αντιδιών (Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Φύτεμα μαρουλιών (Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Σπορά καρότων (Φεβρουάριο-Μάρτιο).
Φύτεμα κρεμμυδιών χλωρών (Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Σπορά παντζαριών (Ιανουάριο).
– Από 15 έως 31:
Σπορά ραδικιών (συγκομιδή Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Σπορά σιναπιού (Δεκέμβριο).
Σπορά ραπανιών (Ιανουάριο).
Φύτεμα αγκινάρας (Μάιο).
- Τον Δεκέμβριο
– Από 1 έως 30:
Σπορά ραπανιών (συγκομιδή Ιανουάριο-Φεβρουάριο).
Σπορά ραδικιών (Μάρτιο).
Σπορά παντζαριών (Μάρτιο).
Μεταφύτευμα μαρουλιών (Απρίλιο).
Φύτευμα κρεμμυδιών χλωρών (Απρίλιο).
Σπορά σπανακιού (Απρίλιο).
Σπορά κουκκιών (Μάρτιο-Απρίλιο).
«Μη βιαστείτε να κλαδέψετε»
Στο μεταξύ, για τα κλαδέματα των αμπελιών και των ελαιοδέντρων, ο γεωπόνος και για πολλά χρόνια διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ηράκλειο, Γιώργος Δασκαλάκης, συμβουλεύει μέσω της “Ν.Κ.” τους αμπελουργούς και τους ελαιοπαραγωγούς: «Αν δεν έχετε τόσο μεγάλες καλλιέργειες που να μην μπορείτε να περιμένετε, αρχίστε από τώρα το κλάδεμά τους. Όμως, κυρίως στα αμπέλια, καλό θα είναι αν μπορείτε να μη βιαστείτε. Συνήθως, μίας χιονοθύελλας έπονται και άλλες μία ή δύο ακόμη, κάτι που θα εγκυμονούσε κινδύνους για τα κλαδεμένα δέντρα και φυτά»…
Ο Γιώργος Δασκαλάκης, εξάλλου, λέει πως η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή για όλες τις καλλιέργειες, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Για τα αμπέλια, μάλιστα, είτε κλαδευτούν είτε όχι, είναι πολύ καλό το γεγονός πως με το χιόνι και το κρύο θα καθυστερήσει το “άνοιγμά” τους. «Όσο πιο αργά ανοίξουν, τόσο πιο καλά θα ανοίξουν και θα βλαστήσουν», όπως εξηγεί.
Σε ό,τι αφορά δέντρα όπως τις μηλιές, τις αχλαδιές, τις βερικοκιές, τις ροδακινιές, την κερασιά, την αμυγδαλιά, τη δαμασκηνιά και γενικά τα πυρηνόκαρπα, πλέον έχει ξεκινήσει η σωστή περίοδος για το κλάδεμά τους.
Πηγή: neakriti.gr