Άρθρο ειδικού συνεργάτη του “e–mesara.gr”
Για ποιοτικό, λάδι συγκομιδή λίγες ήμερες πριν ωρίμανση ο ελαιόκαρπος.
Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι για την παράγωγη ποιοτικού λαδιού το μάζεμα του ελαιοκάρπου πρέπει να γίνεται λίγες ήμερες πριν την κανονική ωρίμανση του ελαιοκάρπου.
Έτσι παράγεται το `αγουρέλαιο` υψηλής ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Χαρακτηρίζεται από φρουτώδη γεύση, έντονα αρώματα από πράσινο μήλο, κομμένο χορτάρι, αγκινάρα, ντομάτα.
Δοκιμάζοντας το στο στόμα μας καταλαβαίνομαι μια μικρή πικράδα, στην αρχή του λαιμού μας θα αισθανθούμε το πικάντικο το καυτερό.
Όλες αυτές οι ουσίες στις οποίες οφείλεται το κάψιμο και η πικράδα είναι οι πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνει την χοληστερόλη LDL, χωρίς να μειώνει την χοληστερόλη HDL, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων.
Η ελαικανθάλη πολυφαινόλη του ελαιολάδου στην οποία οφείλεται το κάψιμο στο λαιμό -πικάντικο- έχει παρόμοια δράση με το γνωστό αντιφλεγμονώδες Ιbuprofen.
Καθυστερώντας την ελαιοσυλλογή -υπερώριμος καρπός- έχουμε απώλεια των πολυτίμων πολυφαινολών στο ελαιόλαδο που παράγεται.
Εκθέτουμε τον ελαιόκαρπο σε αυξημένο κίνδυνο από τον δάκο, τον παγετό, απώλεια από φυσιολογική πτώση.
Το συμπέρασμα όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, οι καλύτερες τιμής θα έλθουν με καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδα.