Ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Αγίων Δέκα Αττικής Στέλιος Μητράκης με παραδοσιακή στολή μπροστά στο καμπαναριό μιας εκκλησίας στους Άγίους Δέκα Κέρκυρας (αρχείο «Κρητικά Επίκαιρα»)
Ήταν Κυριακή 27 Οκτωβρίου 1985, όταν 30 Κρητικοί με καταγωγή από τους Αγίους Δέκα, μέλη του Συλλόγου Αγίων Δέκα Αττικής, βρέθηκαν στο συνεπώνυμο χωριό Άγιοι Δέκα, στην Κέρκυρα.
Ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Αγίων Δέκα Αττικής Στέλιος Μητράκης με παραδοσιακή στολή μπροστά στο καμπαναριό μιας εκκλησίας στους Αγίους Δέκα Κέρκυρας (αρχείο «Κρητικά Επίκαιρα»)
Οι Αγιοδεκιανοί από την Αττική, καθώς εκείνη την ημέρα έφτασαν στο κερκυραϊκό χωριό Άγιοι Δέκα , έμειναν έκπληκτοι. Ο λόγος; Όπως είχε πει στην εφημερίδα «Κρητικά Επίκαιρα» ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοδεκιανών Στέλιος Μητράκης «ξαφνικά άρχισαν να βαράνε οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του χωριού, κάπου 15 καμπάνες. Τα χάσαμε… Οι καμπάνες ήταν φλωρεντιανής προέλευσης κι έβγαζαν ένα δυνατό και γλυκό ήχο. Εμείς περπατούσαμε στα σοκάκια του χωριού, οι καμπάνες χαλούσαν τον κόσμο, δεκάδες παιδιά είχαν σκαρφαλώσει στα καμπαναριά, ενώ οι κάτοικοι από τις πόρτες και τα μπαλκόνια να μας λένε: Καλώς ήρθατε χωριανοί».
Το χωριό Άγιοι Δέκα της Κέρκυρας έχει περίπου 600 κατοίκους και βρίσκεται κοντά στην πόλη της Κέρκυρας, σε υψόμετρο 200 μέτρων, αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια πλαγιά ενός βουνού. Είναι από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νησιού, με πλακόστρωτα σοκάκια, λιθόκτιστα σπίτια και λουλουδιασμένες αυλές.
Είναι οι κάτοικοι των Αγίων Δέκα της Κέρκυρας κρητικής καταγωγής; Ο τότε κοινοτάρχης του χωριού Σπύρος Παυλής, στην διάρκεια του γεύματος, που παρέθεσε η Κοινότητα στους Κρητικούς επισκέπτες της, είπε τα εξής:
«Γύρω στο 1650 ήλθαν στην Κέρκυρα 120 Κρητικοί, πιθανόν από τους Αγίους Δέκα του Ηρακλείου κι εγκαταστάθηκαν σ΄αυτό τον χώρο, όπου και δημιούργησαν το χωριό και του έδωσαν το όνομα Άγιοι Δέκα».