Υλικά συνταγής
5 κ.σ. ελαιόλαδο (3+2 χωριστά)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 φέτες ψωμί, χωρίς τη κόρα του περιμετρικά, κομμένο σε κύβους
1/4 φλ. τσαγιού γάλα
1 αυγό χτυπημένο
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 λεμονιού το ξύσμα
1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1 κ.γ. δυόσμος αποξηραμένος
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
450 γρ. κιμάς χοιρινός
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού + επιπλέον για γαρνίρισμα
Για τις πατάτες:
5-6 πατάτες, αποφλοιωμένες, κομμένες σε μικρούς κύβους, ή κομμένες κάθετα στη μέση και μετά σε λεπτές κυδωνάτες φέτες
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 λεμονιού το χυμό
αλάτι πιπέρι
ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο.
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Αν δεν έχετε φούρνο που να ψήνει με τότε προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Για τα μπιφτέκια:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρώς το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Προσθέτετε και το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ επιπλέον και τα αποσύρετε από τη φωτιά.
Σημείωση:
Αυτό το στάδιο του σοταρίσματος κρεμμυδιού-σκόρδου μπορείτε να το παραλείψετε και να τα προσθέσετε ως έχουν, χωρίς να τα σοτάρετε, στο μείγμα κιμά.
Σας προτείνουμε όμως ανεπιφύλαχτα να τα σοτάρετε γιατί η γεύση που θα δώσετε στα μπιφτέκια σας είναι εξαιρετική.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα κομματάκια ψωμιού, το γάλα και τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύετε και τα αφήνετε να μουλιάσει το ψωμί.
Μετά προσθέτετε στο σοταρισμένο μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου, το αυγό, το ξίδι, το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο και τη πάπρικα και τα ανακατεύετε καλά.
Τέλος ρίχνετε στο μπολ το μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, αλάτι πιπέρι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ζυμώνετε καλά το μείγμα για αρκετή μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει.
Για τις πατάτες:
Βάζετε τις πατάτες σε μεγάλο μπολ.
Σε άλλο μικρό μπολ αναμιγνύετε καλά το λάδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και περιχύνετε τις πατάτες με το μείγμα.
Τις ανακατεύετε καλά, να καλυφθούν καλά οι πατάτες με το μείγμα και μετά τις μεταφέρετε στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
Ρίχνετε στο ταψί και 1 φλ. τσαγιού νερό και πασπαλίζετε τις πατάτες με αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι.
Πλάθετε το μείγμα κιμά σε 14 περίπου μπιφτέκια τα τοποθετείτε στο ταψί, ανάμεσα στις πατάτες, τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε το φαγητό σας για 50-60 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά τα μπιφτέκια και οι πατάτες.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε αν χρειάζεται λίγο επιπλέον ζεστό νερό.
Ο ακριβής χρόνος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος των μπιφτεκιών και της πατάτας.
Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το συνοδεύετε με τυρί φέτα, ζεστό ψωμί και μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα.
Πηγή: athensmagazine.gr