Κείμενο – Φωτογραφίες: Εύα Καπελλάκη – Κοντού*
Με αφορμή το εργαστήρι Μάσκας στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, στην όμορφη Τύλισο χθες Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 10.30 το πρωί, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε ενδιαφέροντα πράγματα και συγχρόνως μαγικά.
Η ομιλία της επιμελήτριας – εικαστικού Χρύσας Βαθιανάκη στο αμφιθέατρο με θέμα:
«Τα μορφολογικά στοιχεία της μάσκας – ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες», μας ταξίδεψε σ’ ένα χωροχρόνο μαγευτικό αλαργινών εποχών και πολιτισμών.
Μέσα από τις κατασκευές μασκών από διάφορα υλικά είτε πολύτιμα ήταν αυτά όπως στην όμορφη Βενετία, είτε από πηλό ή χαρτί ή οποιοδήποτε άλλο υλικό έδειχνε περίτρανα τα ίχνη του εκάστοτε πολιτισμού.
Θα χρειαζόταν πολλές ώρες ανάλυσης μέσω των εικόνων και των μύθων γύρω από την κάθε κατασκευή για να καταλάβουμε και να νιώσουμε το παλμό την ανθρωπότητας από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας.
Στις 11.00 π.μ. Η σπουδαία εικαστικός Χρύσα Βαθιανάκη με όραμα στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στην Τέχνη, στο ανοικτό εργαστήρι μάσκας για ενήλικες με θέμα: Μάσκα, ο άλλος μου εαυτός» μας άφησε να νιώσουμε και να φτιάξουμε ή να μας φτιάξει η ίδια τη μάσκα που μας ταιριάζει που αν θέλετε κουβαλάμε ως οικογένεια, ως κοινωνία και που φυσικά όταν μένουμε μόνοι μας, είμαστε άδειοι και νιώθουμε «Kανένας» όπως αναφέρει ο Luigi Pirandello! «Uno, nessuno, centomila» ένα από τα σπουδαία του μυθιστορήματα. Για εκείνον η μάσκα ήταν ένα είδος μυστηρίου και είναι εκείνο που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε ένα πρόσωπο.
Σήμερα, Σάββατο στις 11.00 το πρωί στην Πινακοθήκη Μαλεβιζίου θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη «Σιβιανή μάσκα» με το δημιουργό της κο Οδυσσέα Μεσσαριτάκη να μας μιλάει για την εξαιρετική αυτή δημιουργία την οποία πραγματοποίησε σαν ήταν μόλις 13 ετών!
Στη συνέχεια, μουσική και τραγούδια με σκωπτικό περιεχόμενο από τον μουσικό Αντώνη Φραγκιαδάκη και την Σοφία Αλατζά. Αφήγηση και δρώμενο από την Εύα Καπελλάκη – Κοντού.
* Η κ. Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”