Κορνάρος Γεώργιος του Αδάμ (1942 – 2021)
Με αφορμή τις 40 ημέρες που έφυγε από κοντά μας ο μετεωρολόγος Γιώργος Κορνάρος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα «Θέμος Κορνάρος» θα κάνει μια σύντομη αναφορά στη ζωή του.
Τα στοιχεία που θα παρατεθούν πάρθηκαν από το βιβλίο που ο ίδιος έγραψε:
«Ο πατέρας μου και εγώ» το 2019.
Γεννήθηκε στον Σίβα το 1942. Στις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, βλέπομε την ήρεμη οικογενειακή ζωή, την δουλειά στην εξοχή, την ισότιμη γνώμη παιδιών και γονέων στις αποφάσεις της οικογένειας.
Δάσκαλοί του στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού ήταν η Μαρίκα Μαρκάκη, η Ευαγγελία Κορνάρου και ο Νίκος Τρουλινάκης (που τον έκανε να αγαπήσει την αριθμητική).
Γυμνάσιο πήγε στην Πόμπια. Σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δούλεψε σαν καθηγητής στο Γυμνάσιο Μοιρών και Αγίας Βαρβάρας, αλλά για πολύ λίγο διάστημα.
Ένας μετεωρολόγος, φιλοξενούμενος από κάποιους Σιβιανούς, του είπε ότι θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για μαθηματικούς στην μετεωρολογία. Έδωσε εξετάσεις πέρασε και εγκατέλειψε την διδασκαλία. Φοίτησε στη μετεωρολογική σχολή της ΕΜΥ και έγινε προγνώστης μετεωρολόγος Α΄ Τάξης εργάστηκε 10 χρόνια σε αυτή τη θέση. Συμμετείχε σε εκπαιδεύσεις και αποστολές εκπροσωπώντας την υπηρεσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε ορισθεί σε θέση ευθύνης για ενημέρωση της Κυβέρνησης σε κρίσιμα μετεωρολογικά θέματα.
Εργάστηκε για την χορήγηση κρίσιμων μετεωρολογικών στοιχείων σε φορείς της Εθνικής οικονομίας.
Ανέπτυξε εφαρμογές για την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικά.
Ανέπτυξε ειδική εφαρμογή για την Πολεμική Αεροπορία σχετικά με τα όμορα κράτη.
Συμμετείχε ενεργά στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και στη διεξαγωγή τους στη χώρα μας.
Η Υπηρεσία αναγνωρίζοντας το έργο του τον τίμησε 3 φορές με ειδική βράβευση.
Υπεραγαπούσε τον Σίβα και στα 1980 έφερε ένα βροχόμετρο και το τοποθετήσανε στην αυλή του Σχολείου. Ήταν πρωτοφανές και όταν έβρεχε όλοι τρέχανε στου Γιάννη του Σαρουλάκη (που μετρούσε τη βροχή σχολαστικά) το καφενείο να δούνε πόσα χιλιοστά έκανε.
Πριν 1 χρόνο περίπου, μας έστειλε με την κόρη του ένα καινούργιο βροχόμετρο μαζί με πολλά βιβλία. Τώρα που τελείωσε το γραφείο του συλλόγου θα τοποθετηθεί εκεί.
Είχε μελετήσει και καταγράψει που οφείλονται οι καλές κλιματολογικές συνθήκες του χωριού μας. Ο Πολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε ομιλία με αυτό το θέμα στις 8-5-2002.
Με προτροπή του Κορνάρου, ο Πολιτιστικός είχε φέρει το 2005 τον μετεωρολόγο κύριο Καραταράκη που μας μίλησε για την πρόγνωση του καιρού.
Η γνώση του για τη φορά των ανέμων από την Μονή Οδηγητρίας απέτρεψε την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή μας.
Το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου κύριος Συγκελάκης Γεώργιος θα αναφερθεί με:
ΛΟΓΙΑ ΜΝΗΜΗΣ
ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΡΝΑΡΟ
Πριν λίγες μέρες, έφυγε από τη ζωή, ένας πολύ δικός μας άνθρωπος, φίλος, συντοπίτης και με πολύ μεγάλη προσφορά στην κοινωνία και ειδικότερα στο χωριό μας.
Βαρύ το πένθος μας και μεγάλη η στενοχώρια μας γιατί δεν μπορέσαμε να τον αποχαιρετήσουμε όπως του άξιζε και όπως συνηθίζεται, λόγω της πανδημίας.
Αισθάνομαι λοιπόν, έντονα την ανάγκη να γράψω λίγα λόγια για τον άνθρωπο, τον πολύ καλό φίλο, Γιώργο Κορνάρο, που συνεργαστήκαμε ανταλλάξαμε απόψεις για διάφορα θέματα και έχω να θυμάμαι τα καλύτερα.
Ο Μετεωρολόγος, Γεώργιος Κορνάρος, υπήρξε ένας αληθινός φίλος από τα γυμνασιακά χρόνια, στην Πόμπια, την δεκαετία 1950-60. Έτοιμος να βοηθήσει τον καθένα που αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο.
Η φιλία μας διατηρήθηκε και μετά τη συνταξιοδότησή μας, οπότε και βρισκόμασταν τακτικά στο σπίτι του στα Καμίνια ή σε κάποιο καφενείο της περιοχής.
Η αγάπη για το χωριό του, το Σίβα Μεσαράς, ήταν ένθερμη και συνεχής. Συμμετείχε στις διάφορες εκδηλώσεις του χωριού, όπως στη συγγραφή του βιβλίου του «Αγίου Ιωάννου του Ξένου» όπου και πρωτοστάτησε.
Επίσης, βοήθησε νέους του χωριού, δίδοντάς τους μετεωρολογικά στοιχεία, χρήσιμα για την εκπόνηση των μεταπτυχιακών τους εργασιών (Νίκος Βολακάκης και Σήφης Καπελλάκης).
Η επιστημονική του κατάρτιση αναδεικνύεται μέσα από τις σχετικές μελέτες που είχε συντάξει, καθώς και με την άνοδό του στα ύπατα αξιώματα της επιστήμης του.
Συγκεκριμένα, μερικά χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί, είχε επιλεγεί και τοποθετηθεί ως Διευθυντής της Σχολής Μετεωρολογίας του ΓΕΑ με αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες σ’ ότι αφορούσε την εκπαίδευση των Αξιωματικών Μετεωρολογίας της Αεροπορίας, αλλά και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτή την ειδικότητα του Μετεωρολόγου.
Τα πατριωτικά του αισθήματα είχαν εκδηλωθεί κατά καιρούς, τόσο με τη συμμετοχή του σε κρίσιμες επιτροπές του ΓΕΑ, όπου και συμμετείχε ως σύμβουλος μετεωρολογίας, όσο και με τη σύνταξη Στατιστικών Μετεωρολογικών Στοιχείων, υψίστης χρησιμότητας για την Αεροπορία μας, εργαζόμενος σκληρά τον ελεύθερο χρόνο του και μάλιστα αφιλοκερδώς.
Φίλε Γιώργο,
Για όλα όσα πρόσφερες σε ευχαριστούμε και η μνήμη σου θα μείνει αιωνία.
Καλό σου ταξίδι.
Συγκελάκης Γεώργιος
Αντιστράτηγος ε. α.
Υ \ Γ
Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και στα εγγόνια σου, που τόσο αγαπούσες και υπερηφανευόσουν για τις επιτυχίες τους.