Υλικά Συνταγής
- 20 αχλάδια σφιχτά (μικρά ή μέτρια)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2½ φλ. νερό
- 1 /2 φλ. ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα
- 1 κ.γλ. ξινό σκόνη
- 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα (ή 1 κομμάτι ξύλο κανέλα)
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Για το γλυκό αχλάδι, επιλέγουμε μικρόσωμα και σφιχτά αχλάδια χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
Πλένουμε τα αχλάδια και με κοφτερό μαχαίρι τα καθαρίζουμε. Κρατάμε το κοτσάνι επάνω στο φρούτο, αλλά με ένα μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε κάτω τη βάση του και ανοίγουμε μικρή τρύπα. Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα κουκούτσια.
Παρόλα αυτά μπορείτε να το κάνετε με το ειδικό εργαλείο.
Βάζουμε τα καθαρισμένα αχλάδια σε μπολ με μπόλικο νερό και στύβουμε μέσα το λεμόνι για να μην οξειδώνονται και μαυρίζουν μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.
Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και 2,5 κούπες νερό να βράσουν.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα αχλάδια. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε μέσα το ξινό.
Ξαφρίζουμε την επιφάνεια του γλυκού όταν σχηματίζεται αφρός.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γλυκό κουταλιού αχλάδι για περίπου 50΄.
Το αφήνουμε να σταθεί μέσα στην κατσαρόλα και να κρυώσει τελείως. Έτσι το αχλάδι θα αποβάλει όλη την υγρασία του στο σιρόπι.
Την επόμενη ημέρα το ξαναβάζουμε στην φωτιά, προσθέτουμε τα καθαρισμένα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα ή την κανέλα.
Βράζουμε το γλυκό κουταλιού αχλάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄να δέσει το σιρόπι.
Μυστικά για το γλυκό αχλάδι
-Το σιρόπι έχει δέσει σωστά όταν κάθε σταγόνα από το γλυκό στέκεται και δεν απλώνει, δεν τρέχει.
-Με σωστά δεμένο σιρόπι, το γλυκό σου θα συντηρηθεί τέλεια για πάρα πολύ καιρό.
-Μπορείτε να διατηρήσετε το γλυκό κουταλιού αχλάδι και όλα τα γλυκά κουταλιού σε αποστειρωμένα βάζα για πάρα πολλούς μήνες.
-Μη το βράζετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά και θα πυκνώσει το σιρόπι χωρίς να προλάβει το φρούτο να μαλακώσει.
-Αν τα αχλάδια που πήρατε είναι μεγάλα, είναι προτιμότερο να κόψετε το φρούτο στη μέση. Κάθε αχλάδι σε δύο μισά.
-Τα αχλάδια που θα αγοράσετε πρέπει να είναι σχετικά άγουρα με πολύ πλούσιο άρωμα.
-Βράστε το όπως σας λέω σε δύο δόσεις. Θα δέσει πιο σωστά το σιρόπι έτσι και το χρώμα του θα γίνει πιο έντονο.
Πηγή: argiro.gr