Ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018 η κρίση των εργασιών της συμμετοχής των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών, που υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-διαγωνισμό με τίτλο:
«Ποντιακός Ελληνισμός : Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών, συνδιοργάνωσαν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Τα θέματα που διαγωνίστηκαν τα Σχολεία ήταν : Εφημερίδες, Τραγούδια-Μουσική σύνθεση, Ταινίες, Ζωγραφιές, Ιστοσελίδες, Παραμύθια, Πρότζεκτ, Ποιήματα και Διηγήματα.
Οι μαθητές της ΣΤ΄ και Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, συμμετείχαν με εικαστικές δημιουργίες, ποίημα, καθώς και με μουσική σύνθεση –τραγούδι όπου τραγούδησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν οι δάσκαλοι της Γ΄ και ΣΤ΄ τάξης, Βασίλης Δαμιανάκης και Ιφιγένεια Ιγγλεζάκη, καθώς και η εκπαιδευτικός των Εικαστικών Θάλεια Κανναβού.
Η καλλιτεχνική επιτροπή που αξιολόγησε τις μαθητικές δημιουργίες, ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης διακρίθηκε με το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο στην κατηγορία: Τραγούδια, με το τραγούδι «Ωδή στα πάθη των Ποντίων».
Η μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης Κελαράκη Δήμητρα έγραψε τους στίχους του τραγουδιού ενώ τη μουσική επιμέλεια και τη διδασκαλία του τραγουδιού είχε επωμιστεί ο δάσκαλος του σχολείου Βασίλης Δαμιανάκης. Το τραγούδι ερμήνευσαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τη συνοδεία κρητικής λύρας και λαούτου που έπαιξαν οι μουσικοί Βασίλης Δαμιανάκης και Μιχάλης Φραγκιαδουλάκης αντίστοιχα. Αφού ηχογραφήθηκε, το μουσικό αποτέλεσμα στάλθηκε με τις υπόλοιπες μαθητικές δημιουργίες στην αρμόδια επιτροπή, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Η επίσημη ειδική εκδήλωση βράβευσης, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Φθινόπωρο, όπου οι μαθητές θα βραβευθούν γι’αυτή τους την επιτυχία. Στα πλαίσια της εκδήλωσης-βράβευσης θα ερμηνεύσουν το τραγούδι που διακρίθηκε.
Ωδή στα πάθη των Ποντίων
Στον άτυχο τον Πόντο μας πόλεμος είχε αρχίσει
με εκατοντάδες σκοτωμούς και άλλους τόσους χωρισμούς.
Οι άκαρδοι Νεότουρκοι με τα ψηλά τουφέκια
δεν εσκεφτήκανε καλά τι ειν΄η ποντιακή καρδιά.
Με αρχηγό τους τον Κεμάλ κι όλα τα σώματά τους,
ξεσηκωθήκαν γρήγορα να παν στα τάγματά τους.
Θα ξαναζήσουν μέσα τους αυτή την ευτυχία
που τους στερήσαν κάποτε οι Τούρκοι με μανία.
Όνειρο έχουν μόνιμο, στη σκέψη, στην καρδιά τους,
πως θα γυρίσουν κάποτε στα σπίτια τα δικά τους.
Βρέφη και γυναικόπαιδα, οι άντρες και οι γέροι
τον Πόντο αποχωρίστηκαν κι έφυγαν γι’άλλα μέρη.
Οι Πόντιοι πηγαίνανε μες στα στενά του Άδη,
αλλά η νοσταλγία τους ήταν πολύ μεγάλη.
Πάντα θα είναι μέσα τους ο πόνος και η λύπη,
κι η ελπίδα της επιστροφής δεν τους εγκαταλείπει.
Το αίμα όπου χύθηκε μέσα στην Τραπεζούντα
δεν θα συγχωρεθεί ποτέ απ’τα κορμιά ετούτα.
Βασανιστήρια έζησαν μα πάντα είχαν κοντά τους
την Παναγιά του Σουμελά που’βλεπε τα δεινά τους.
Και δύναμη τους έδινε με μάτια όλο δάκρυα
ν’αντέξουν της ζωής αυτά τ’άχαρα μονοπάτια.