Ξεχωριστή βραδιά η χθεσινή στο Πολύκεντρο Μοιρών.
Από τις βραδιές που δε γίνονται τακτικά στον τόπο μας και ίσως γι΄ αυτό και δεν εκτιμήθηκε ανάλογα και το Πολύκεντρο δεν ήταν γεμάτο.
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Υποστράτηγου ε. α. και ιστορικού Γιάννη Πριόβολου με τίτλο: «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ – ΑΧΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ –ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 1941– 1945» (Εκδόσεις Αλφειός).
Ένα βιβλίο που ρίχνει φως σε μια αδικοχαμένη προσωπικότητα του τόπου μας, ενός ήρωα της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης, που έπεσε στο πεδίο της Μάχης.
Του Γαλιανού Ταγματάρχη Εμμανουήλ Νικολούδη.
Ο Δρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τέως Σχολικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Πατεράκης παρουσίασε το βιβλίο που βασίζεται στο προσωπικό ημερολόγιο του Εμμανουήλ Νικολούδη.
Την πορεία του στο πεδίο των μαχών, την ένταξή του στο στρατιωτικό σκέλος του ΕΛΑΣ και τους αγώνες του εναντίων των κατακτητών και των δοσίλογων, την επιστροφή του στον Εθνικό Στρατό μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και το τέλος του στο πεδίο της μάχης.
Μίλησε για την αξία του βιβλίου, που αποτυπώνει μετά από πολλά πολλά χρόνια τη μεγάλη πορεία ενός καθαρού πατριώτη, ενός άχρου πολεμιστή, που αγωνίστηκε για την πατρίδα του και μόνο…
Ο ερευνητής-ιστορικός, Υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Πριόβολος, με ενδιαφέρον υπομονή και επιμονή, έψαξε και βρήκε στοιχεία για το Μεσσαρίτη ήρωα Εμμ. Νικολούδη, όταν σε κάποια αρχεία βρήκε και διάβασε, ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ανήκε ποτέ σε κόμματα, ανήκε μόνο στη μητέρα Ελλάδα, σαν «Άχρους στρατιώτης».
Τον εκτίμησε ιδιαίτερα, και έτσι κατάφερε με το βιβλίο αυτό, να βγάλει στην επιφάνεια τα ημερολόγια του, όπου μέσα εκεί, βρίσκεται η αληθινή ιστορία μιας εποχής, που σημάδεψε τη χώρα μας.
Μίλησε για το πώς μπόρεσε να βρει την άκρη του νήματος με το προσωπικό του ημερολόγιο όταν το 2009 επικοινώνησε με τον αείμνηστο Διονύση Νικολούδη, ο οποίος και του αποκάλυψε ότι κάτι πρέπει να υπάρχει…
Τον έφερε σε επαφή από την πρώτη στιγµή µε τα ανίψια του Εµµ. Νικολούδη (Κώστα Τζωρτζάκη, κάτοικο Μοιρών, ικόλαο Νικολουδάκη, κάτοικο
Ηρακλείου, και Μαρία Νικολουδάκη-Ρουτσιέρη, κάτοικο Αθηνών), χωρίς
να προκύψει τότε κάτι που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του παρόντος
γραπτού!
Αργότερα θα πληροφορηθεί ο συγγραφέας από την κυρία Ρουτσιέρη ότι «βρέθηκε ένα γραπτό του θείου µας … »
Πρόκειται για ένα χειρόγραφο, αποτελούµενο από 128 πυκνογραµµένες σελίδες τετραδίου, διαστάσεων 25 χ 17, το οποίο, από ένα σηµείο κι έπειτα, κοσµείται σε κάθε του σχεδόν σελίδα µε κάποιο σχέδιο ή σκίτσο (άξιο µελέτης προς έµµεση ψυχογραφία του συγγραφέα), ανάλογα µε το γεγονός στο οποίο αναφέρεται.
Ο συνταξιούχος Δάσκαλος κ. Αντώνης Μανδαλάκης μίλησε για το στήσιμο του ανδριάντα στο στρατόπεδο Νικολούδη και τη γνωριμία του με τη μητέρα του ήρωα.
Ο πρώην Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης αναφέρθηκε στη μετατροπή του στρατόπεδο Νικολούδη σε διοικητικό κέντρο του Δήμου Φαιστού και την προσπάθεια που κατέβαλε σαν Δήμαρχος να αποτραπεί η μεταφορά του ανδριάντα από το στρατόπεδο σε αποθήκη του στρατού στον Ξηρόκαμπο.
Η κ. Χαριστή Κουκουμπεδάκη διάβασε μαντινάδες στη μνήμη του Εμμανουήλ Νικολούδη.
Ο κ. Χρήστος Τζωρτζάκης ανέφερε ότι όλο το αρχειακό υλικό του Ήρωα Ταγματάρχη θα δοθεί στη Βικελαία Δητοτική Βιβλιοθήκη για να είναι προσβάσιμο στους νεώτερους ερευνητές.
Τέλος η ανιψιά του κ. Μαρία Νικολουδάκη-Ρουτσιέρη ευχαρίστησε το συγγραφέα, τους ομιλητές, τον τέως Δήμαρχο Φαιστού και όλους όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τον Ήρωα Εμμανουήλ Νικολούδη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ