Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μετά από χρόνια αναμονής υπεγράφη η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων αναφορικά με τον υβριδικό σταθμό του Φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.Παρά τις αντιδράσεις και το αρχικό “όχι” της περιφέρειας δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επένδυση.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας ενώ την ικανοποίηση του για τις θετικές εξελίξεις, εκφράζει και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννη.
«Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει έμπρακτα κάθε σημαντικό έργο που παρέχει ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές για την Κρήτη και τους κατοίκους της», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης για την απόφαση η οποία αναμένεται τις επόμενες μέρες να κοινοποιηθεί στον ανάδοχο.
«Η υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, αναφορικά με τον υβριδικό σταθμό του Φράγματος Ποταμών, αποτελεί μια εξέλιξη που μας ικανοποιεί. Η κυβέρνηση προτίθεται να υποστηρίξει έμπρακτα κάθε σημαντικό έργο που θα παρέχει ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές για την Κρήτη και τους κατοίκους της», επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Το υβριδικό έργο στο Αμάρι είναι μία επένδυση της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» για την οποία εκκρεμούσε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), με τις διαδικασίες αδειοδότησής του να έχουν ξεκινήσει από το 2011!
Σύμφωνα με τις μελέτες περιλαμβάνει συνδυαστικά έναν υβριδικό σταθμό ισχύος 50 μεγαβάτ στο φράγμα Ποταμών στο Αμάρι και αιολικά πάρκα ισχύος 89,1 μεγαβάτ στην περιοχή της Σητείας.
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το 25% των επενδύσεων στο ενεργειακό τομέα μέχρι το 2030 πρέπει να γίνουν στις ΑΠΕ, ενώ το 2025 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αποτελούν το 47% της ηλεκτροπαραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγονται μεγάλες προοπτικές και στο κομμάτι ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής παραγωγής με την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» να προωθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ άλλων δύο σημαντικά έργα: την αντλησιοταμίευση της Αμφιλοχίας προϋπολογισμού 502 εκατ. και τον υβριδικό σταθμό Αμαρίου προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ.
Η λειτουργία του αντλησιοταμιευτικού της Αμφιλοχίας θα εξοικονομεί σύμφωνα με μελέτες 45,8 εκατ. ευρώ το χρόνο για το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα την περίοδο 2023-2042. Από την άλλη πλευρά, το υβριδικό έργο στο Αμάρι αποτελείται από το σύστημα αντλησιοταμίευσης στο νομό Ρεθύμνου και τα αιολικά πάρκα στο Δήμο Σητείας . Το όφελος του βάση αντίστοιχων μελετών υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ διασφαλίζοντας το νησί από κινδύνους μπλακ-άουτ. Επίσης, μπορεί πλήρως να υποκαταστήσει τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες από 1/1/2020 μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Το έργο ακολούθησε τις γνωστές δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες. Κατά τη διαβούλευση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έλαβε περί τις 90 θετικές γνωμοδοτήσεις με μόνη αρνητική εκείνης της Περιφέρειας Κρήτης .
Ο φάκελος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης τον Νοέμβριο του 2018 το οποίο αποφάσισε την έγκριση της μελέτης και την έκδοση της ΑΕΠΟ, την οποία τελικά υπέγραψε ο υπουργός. Η εταιρεία λέει ότι πρόκειται για έργα μεγάλης προστιθέμενης αξίας που θα δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας και που συμβάλουν στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος. Ειδικά, το έργο του Αμαρίου θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.
«Οι ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενές ανταγωνιστικό σημείο όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης και την υψηλότατη φορολογία, που πρέπει να μειωθεί. Παράλληλα είναι απορίας άξιον γιατί μπαίνει απαγορευτικό σε κρίσιμες ενεργειακές επενδύσεις όπως είναι το έργο αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι Ρεθύμνου. Μια επένδυση που, αν είχαμε αφεθεί να προωθήσουμε, τώρα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης». Το μήνυμα αυτό έστειλε άλλωστε και κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης που θεωρεί ότι η επένδυση θα είναι συμφέρουσα για την Κρήτη.
Πηγή: cretalive.gr