Προβληματισμένοι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης, από την αρνητική εικόνα των τιμών ντομάτας που είχαμε το καλοκαίρι, ξεκινούν αυτή την εποχή τις νέες φυτεύσεις.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπυρίδων Σιγουράκης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας «Ανατολή», «είχαμε μια οψίμηση και τα θερμοκήπια καθυστέρησαν να ξεκινήσουν την συγκομιδή ντομάτας, που σε μια κανονική χρονιά γίνεται από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο. Μετά το Πάσχα ο ζεστός καιρός έφερε «μαζεμένες» τις ποσότητες ανατράπηκε άρδην το τοπίο που είχε διαμορφωθεί στην αγορά μέχρι το τέλος Απρίλη, καθώς οι τιμές, κυρίως όσον αφορά την ντομάτα, κατέρρευσαν».
Την ίδια στιγμή, άρχισαν να μπαίνουν στη συγκομιδή και άλλες παραγωγικές περιοχές από την ηπειρωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι μεγάλη. Για απόλυτη καταστροφή κάνει λόγο και ο διευθυντής του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιάννης Χαραλαμπάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του μιλά για «ανισορροπία που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση, όταν μπήκαν στην παραγωγή και άλλες περιοχές με την απότομη βελτίωση του καιρού».
Στο μεταξύ γίνονται μεγάλες εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας και αυξάνει ο ανταγωνισμός. «Ακόμη και η Πολωνία παράγει το καλοκαίρι ντομάτα που εισάγεται στην χώρα μας. Επίσης «δυναμικά» έχει κάνει την εμφάνισή της και η ντομάτα από την Αλβανία που αποτελεί ανερχόμενη δύναμη», επισημαίνει ο κ. Σπυρίδων Σιγουράκης.
Από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι νέες φυτεύσεις ντομάτας στην Κρήτη και αναμένεται να τις ολοκληρώσουν μέχρι και τον Οκτώβριο. Η συγκομιδή θα γίνει σε περίπου 90 ημέρες από την φύτευση. Προβληματισμένοι είναι οι παραγωγοί από την έλλειψη ρευστότητας λόγω των χαμηλών τιμών του καλοκαιριού.
Επίσης υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης. Όπως δηλώνει ο κ. Σπυρίδων Σιγουράκης, «οι Αλβανοί που τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν στην Κρήτη για να δουλέψουν τώρα προτιμούν να πηγαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλότερα ημερομίσθια. Ένας εργάτης γης με εργόσημο στην Κρήτη εισπράττει καθαρά 27 ευρώ ημερομίσθιο. Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι στην Ολλανδία το αντίστοιχο ημερομίσθιο μπορεί να φτάσει μέχρι και 70 ευρώ».
Και προσθέτει: «Οι μετανάστες από τις τρίτες χώρες που βρίσκονται στο νησί δεν έχουν άδεια και δεν μπορούν να πληρωθούν με εργόσημο. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο νησί και για αυτό ζητάμε να υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Τα προβλήματα είναι κοινά για αυτό υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων από όλες τις περιοχές της Κρήτης και περιμένουμε να γίνει η συνάντηση με τον Υπουργό κ. Βορίδη για την λύση των προβλημάτων μας».
Πηγή: agrotypos.gr – Παϊσιάδης Σταύρος