Έρευνα – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης
Θα ήθελα να σας κάνω γνωστόν ότι την συγκεκριμένη τζιτζιφιά την έχω φυτέψει πριν τριάντα περίπου χρόνια, στον ιδικό γι’ αυτή τη περίπτωση χώρο που διατηρώ, που έχω φυτεμένα τα περισσότερα από τα είδη των δένδρων και ιδικά των υπό εξαφάνιση Κρητικών δένδρων, όπως είναι, οι ποικιλίες σταφυλιών: σιρίκι, φτακίλι, φράουλα, ραζακί, ταχτά, μα ως και το ποταμίσιο σταφύλι ακόμη!!
Ήταν κάποια παραφυάδα παλαιότερης τζιτζιφιάς σε σημείο που βρίσκεται κοντά στο βουνό Κάρταλος, ενώ είχα μάθει πως βρισκόταν εκεί από τον καιρό της τουρκοκρατίας, που ένας αγάς την είχε φυτεμένη.
Μιας και οι καρποί της αυτή την στιγμή είναι στο στάδιο της ωρίμανσης, έψαξα να βρω σχετικά στοιχεία όσον αφορά το δένδρο αυτό και σας τα παραθέτω αυτούσια.
Η τζιτζιφιά είναι δέντρο που ο καρπός της όχι απλώς τρώγεται, αλλά είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα, οι Ασιάτες καλλιεργούν και χρησιμοποιούν τους καρπούς αυτού του δέντρου ως μέσο για να καταπραϋνουν προβλήματα σπλήνας και στομάχου (και όχι μόνο).
Είναι άγνωστο πως το Ziziphus jujuba ή «μοσχοιτιά» ή «ελιά της Βοημίας» (όπως αποκαλείται εναλλακτικά στην Ελλάδα), κοινώς η τζιτζιφιά, ήρθε από τα αργιλώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη της Κίνας και εγκλιματίστηκε στις (παρα)μεσόγειες χώρες.
Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο (ανήκει στην οικογένεια των ραμνωδών), με ευωδιαστά άνθη και βαθυκόκκινους, σε χρώμα, καρπούς που είναι κανονικά εδώδιμοι και ωριμάζουν το φθινόπωρο.
Το τζίτζιφο τρώγεται σαν σνακ -περισσότερο ξερός παρά φρέσκος- και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για μαρμελάδες, γλυκά, μέχρι και καραμέλες για το βήχα.
Τρώγοντας το είναι σαν να γεύεστε κάτι ανάμεσα σε μήλο και χουρμά.
Βασικό του γνώρισμα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, σαπωνίνες, βιταμίνες Α και Β2 και 18 από τα 24 αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
Χάρη στα φυτοθρεπτικά του συστατικά, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, βοηθά το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός.
Ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση του άγχους και ενισχύει τη διάθεση, ενώ μειώνει τη νυχτερινή εφίδρωση και την κατακράτηση υγρών.
Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει επηρεάζουν αρνητικά τα σάκχαρα του αίματος.