Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Η Μητέρα Τερέζα ήταν αλβανικής καταγωγής, Καθολική μοναχή, ιδρύτρια του τάγματος «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», που ανέπτυξε πολυετή ανθρωπιστική δράση και ιεραποστολικό έργο, ιδιαίτερα στην Ινδία. Για τη δράση της έλαβε αρκετές διακρίσεις, μεταξύ αυτών και το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 1979 επειδή αναγνωρίστηκε η βοήθεια που προσέφερε σε όλους τους δυστυχισμένους ανθρώπους στα παιδιά και στους πρόσφυγες – για τους οποίους εργάστηκε ανιδιοτελώς τόσο πολλά χρόνια.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Agnes Gonxha Bojaxhiu. Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 στα Σκόπια. Στην ηλικία μόλις των 12 χρόνων , η Μητέρα Τερέζα αποφάσισε πως μπορούσε να αφιερώσει τη ζωή της στην πίστη. Έτσι όταν έκλεισε τα 18, αφήνει το σπίτι της, και συμμετέχει στις Αδερφές του Λορέτο ως ιεραπόστολος στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία. Εκεί, αλλάζει το όνομα της σε Αδερφή Μαρία Τερέζα, μετά την Αγία Τερέζα του Λισιέ.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της, της κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η ζωή στην Ινδία, και συγκεκριμένα στην Καλκούτα. Ενδιαφέρθηκε τόσο, ώστε το 1929, μένει στην Ινδία, στην πόλη Darjeeling, μια πόλη στην ανατολική Ινδία, στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Τον Μάιο του 1931, παίρνει τον πρώτο της όρκο ως καλόγρια. Αργότερα, μεταφέρεται στην Καλκούτα ως δασκάλα στο Λύκειο θηλέων Αγία Μαρία. Στις 24 Μαΐου του 1937 παίρνει τον τελικό και επίσημο όρκο της. Πλέον ονομάζεται “Μητέρα” και γίνεται η γνωστή σε όλους μας, “Μητέρα Τερέζα”.
Αρχίζει σιγά σιγά να εργάζεται στις φτωχογειτονιές της Καλκούτα και
, δημιουργεί τους Ιεραπόστολους της Φιλανθρωπίας. Το σπουδαίο έργο της αναγνωρίζεται , από όλο τον κόσμο, τις κυβερνήσεις και τους απλούς ανθρώπους. Σύντομα οι ιεραπόστολοι θα εξαπλωθούν σε όλη την υδρόγειο.
Η υγεία της μητέρας Τερέζα όμως αρχίζει να εξασθενεί. Περνά δύο καρδιακά επεισόδια και υποβάλλεται σε χειρουργείο για βηματοδότη. Φεύγει από τη ζωή στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997.
Το έργο και τα λόγια της δεν την αφήνουν να ξεχαστεί αφού έχουν τεράστια επίδραση σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάποια από τα σοφά λόγια της είχαν τόσο απήχηση η ώστε κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο της σκέψης χιλιάδων ανθρώπων.
Ας λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω λόγια της :
Μπορώ να κάνω πράγματα που εσύ δε μπορείς. Μπορείς να κάνεις αυτά που δε μπορώ εγώ. Μαζί μπορούμε να κάνουμε υπέροχα πράγματα.
Ας υιοθετήσουμε αυτά τα σοφά λόγια στη ζωή μας. Γιατί όλοι ,μαζί μπορούμε να κάνουμε υπέροχα πράγματα και να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον κόσμο.