υλικά
3/4 κ. γαύρο πολύ φρέσκο
3/4 κ. ντομάτες ώριμες
2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκ.σκόρδο
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. κάππαρη ψιλή (προαιρετικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
φρέσκια ρίγανη ή βασιλικός
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα
παρασκευή
Καθαρίζουμε το γαύρο: τραβάμε το κεφάλι ώστε να κοπεί και παρασύρουμε συγχρόνως τα εντόσθια και το μεσαίο κόκκαλο ανοίγοντας με τον δείκτη το ψαράκι στη μέση χωρίς να το χωρίσουμε και αφήνοντας ανέπαφη την ουρά.
Πλένουμε τους γαύρους και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε τρυπητό και κατόπιν σε χαρτί κουζίνας.
Τους αλατίζουμε.
Ζεματίζουμε σε νερό που βράζει τις ντομάτες για 1′ και τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρώντας τα πολλά υγρά και τους σπόρους.
Τις βάζουμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τη ρίγανη ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε σε ένα μπολ.
Αφήνουμε να σταθεί η σάλτσα στο ψυγείο για 30′.
Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τον γαύρο σε ελαιόλαδο.
Τη στιγμή του σερβιρίσματος απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας στον πάτο μιας πιατέλας και σκορπίζουμε την κάππαρη.
Βάζουμε επάνω τον τηγανισμένο γαύρο και γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: athinorama.gr