Του ορειβάτη Δακανάλη Μανόλη
Το άγριο Κουρταλιώτικο φαράγγι κληρονόμησε το όνομα του, από τους ήχους που δημιουργεί ο μανιασμένος βοριάς, οι οποίοι μοιάζουν με χειροκροτήματα-κούρταλα, όπως λέγονται στην τοπική διάλεκτο.
Στις 11 Αυγούστου 2019 ένα λεωφορείο μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών, βρεθήκαμε στις εντυπωσιακές πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού. Τεράστιες ποσότητες κατάκρυου κρυστάλλινου νερού αναβλύζουν μέσα από τα σωθικά του βουνού από διαφορετικά σημεία, τα οποία σχηματίζουν ένα θεαματικό και ορμητικό καταρράκτη.
Στο ποτάμι υπάρχει αέναη ροή και εκβάλει στο εξωτικό φοινικόδασος Πρέβελη.
Δίπλα από τις πηγές υπάρχει η εκκλησία του τοπικού Αγίου Νικολάου, o οποίος ασκήτεψε στο φαράγγι.
Δημιουργήθηκαν δυο ομάδες με αντικειμενικό σκοπό το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του 18ου αιώνα του Μεγάλου ποταμού, με τη μικρή λίμνη, τη ροή του ποταμού και τη βλάστηση να οργιάζει, αποτελεί μια πραγματική όαση.
Η μια ομάδα με αρχηγό το Σαββάκη Νεκτάριο πραγματοποίησε ποταμοδιάσχιση κολυμπώντας ή πλατσουρίζοντας μέσα στα κατάκρυα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.
Στις όχθες του ποταμού οργιάζει η βλάστηση από καλάμια, λυγαριές, πικροδάφνες, λίγους φοίνικες και πλατάνια.
Η άλλη ομάδα με αρχηγό τον γράφοντα ακολουθήσαμε παράλληλη πορεία με το ποτάμι βαδίζοντας σε αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια.
Περάσαμε δυο φορές ξυπόλητοι το ποτάμι μέσα από τα νερά. Ταυτόχρονα και οι δυο ομάδες φθάσαμε στον αντικειμενικό μας σκοπό.
Διανύσαμε 7,5 χιλιόμετρα και μας πήρε περίπου 3 ώρες ευχάριστης πορείας.
Ταυτόχρονα με μας περνούσαν το φαράγγι οι ορειβατικοί Ρεθύμνου και ο Φυσιολοτρικός Ηρακλείου.
Πολύ κοντά στο γεφύρι βρίσκεται το εγκαταλειμμένο «Κάτω Μοναστήρι» του 10ου -11ου αιώνα, στο οποίο τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.
Ακολουθώντας το μονοπάτι από ψηλά απολαύσαμε την πανοραμική θέα της φαραγγοκοιλάδας Πρέβελη με τους απόκρημνους βράχους και το παραποτάμιο φοινικόδασος.
Είδαμε και νοιώσαμε μέσα μας το μεγαλείο της Κρητικής φύσης.
Στο σημείο που εκβάλει το ποτάμι στη θάλασσα κάνει γωνία προς τα δεξιά, έτσι οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το μπάνιο τους άλλοτε στη θάλασσα και άλλοτε στο ποτάμι.
Το φοινικόδασος Πρέβελη είναι μια όαση και αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα και σπανιότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας.
Μέσα στους φοίνικες βρίσκεται η παλιά βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σάββα προστάτη του φαραγγιού.
Το φοινικόδασος και η ευρύτερη περιοχή προστατεύονται από το NATURA 2000.
Η διάσχιση του Κουρταλιώτη ποταμού με κατάληξη στο παραμυθένιο φοινικόδασος Πρέβελη, αποτελεί μια μικρή περιπέτεια σε μια από τις ωραιότερες ακρογιαλιές της Ελλάδας.
Η παραλία αυτή κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες. Εκεί στα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας και του ποταμού απολαύσαμε το μπάνιο μας.
Πραγματοποιήσαμε προσκύνημα στο Πίσω Μοναστήρι Πρέβελη του 16ου αιώνα, στο οποίο τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Κατά την Τουρκοκρατία είχαν ιδρύσει σχολείο, στο οποίο δίδασκαν γράμματα στα παιδιά και ταυτόχρονα η μονή προσέφερε ψωμί και χρήματα στους φτωχούς υπόδουλους Κρητικούς.
Το 1821 ηγούμενος της μονής ήταν ο προικισμένος μοναχός ο Μελχισεδέκ Τσουδερός, ο οποίος οργάνωσε και εξόπλισε τον πρώτο επαναστατικό στρατό κατά των Τούρκων.
Το 1941-45 η μονή ήταν κέντρο φιλοξενίας πάνω από 5.000 στρατιωτών των συμμάχων δυνάμεων, που αναχωρούσαν με πλοία για την Αίγυπτο.
Η μονή έχει πλούσιο μουσείο εκθεμάτων και στα κειμήλια της προεξέχει ο Τίμιος και θαυματουργός σταυρός.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ