Του Μιχάλη Σπυριδάκη
Με αφορμή από την άψογη οργανωμένη κατά τα άλλα φετινή εκδήλωση προς τιμή του ήρωα Λόγιου στο χωριό Αγίου Ιωάννη, επισημαίνεται μια ιστορική παράληψη, δεν αναφέρθηκε το όνομα και συμπολεμιστή του Λόγιου, του Κρουσανιώτη, που σκοτώθηκαν την ίδια μέρα από το δολοφόνο των Χριστιανών, το σκληρό γενίτσαρο Αγριολίδη.
Πριν 25 χρόνια, όταν ήμουν πρόεδρος στο Πολιτιστικό Σύλλογο Καμηλαρίου, πήγα στο καφενείο στο χωριό Αγίου Ιωάννου, της πρώην κοινότητας Καμηλαρίου και του ενιαίου τότε συλλόγου, στο καφενείο του αείμνηστου Καπαδιώνη.
Μου ανέφερε την ιστορία του Λόγιου και του συμπολεμιστή του με το όνομα Κρουσανιώτη, που πήγαν να σκοτώσουν τον ξακουστό για την σκληρότητα του γενίτσαρου Αγριλίδη του Αγίου Ιωάννου, το βασανιστή των Χριστιανών.
Για να εφαρμόσουν το σχέδιο τους ήλθαν σε συνάντηση με τον μαύρο υπηρέτη του Αγριολίδη, τον Αράπη.
Ο Αγριολίδης κάθε μέρα μαστίγωνε και βασάνιζε τον Αράπη και πίστευαν ότι έτσι θα εύρισκαν σύμμαχο για να σκοτώσουν τον Αγριολίδη.
Συναντήθηκαν ο Λόγιος , Κρουσανίωτης και ο Αράπης, συνενώθηκαν για την βραδιά που θα πήγαιναν να τον σκοτώσουν τον σκληρό Αγριόλίδη.
Καθώς έφυγαν ο Κρουσανιώτης ρωτάει το Λόγιο τi θα κάνουν το μαύρο σκυλί μετά που θα σκότωναν τον Αγριόλιδη και ο Λόγιος απάντησε: “Το ίδιο με το αφεντικό του”.
Ο Αράπης το άκουσε και πρόδωσε το σχέδιο τους στον Αγριολίδη.
Ο Αγριολίδης ετοιμάστηκε και τους περίμενε με τους άνδρες του.
Η ομάδα του Λόγιου πήγε την βραδιά πού είχαν συμφωνήσει με τον Αράπη, στο Πύργο του Αγριολίδη στο χωριό του Αγίου Ιωάννου.
Ο υπηρέτης άνοιξε την πόρτα του Πύργου και μόλις μπήκαν μέσα στο Πύργο οι άνδρες του Αγριόλίδη τους πυροβόλησαν.
Ο Λόγιος και η ομάδα του τράπηκαν σε φυγή, ενώ τους κυνηγούσαν με τα άλογα.
Ο Λόγιος τραυματισμένος έφθασε κοντά στο χωριό Καλύβια, οι Τούρκοι όμως τον έφτασαν, τον σκότωσαν και μετά τον αποκεφάλισαν.
Ο Κρουσανιώτης πήγαινε προς το χωρίο Καμηλάρι, αλλά το πρόλαβαν οι Τούρκοι στη τοποθεσία Πόρο Αϊγιαννού και τον σκότωσαν. Συνεχίζοντας την ιστορική αφήγηση ο Καπαδιώνης αναφέρει όπως “είναι δυνατόν να έχουν κάνει το τάφο του Λόγιου που ήταν γιατρός και να μη έχουν κάνει το τάφο του Κρουσανιώτη που ήταν εργάτης”.
Ο τάφος του Λόγιου υπάρχει κοντά στο χωρίο Καλύβια.
Και τότε υποσχέθηκα στο Καπαδιώνη ότι θα κατασκεύαζα το κενοτάφιο του Κρουσανιώτη.
Πριν ενάμιση χρόνο περίπου κατασκεύασα πρόχειρο κενοτάφιο για τον συμπολεμιστή του Λόγιου τοn Κρουσανιώτη, με την βοήθεια του Χ. Μανουσάκη απο το Καμηλάρι , με σκοπό μελλοντικά να γίνει καλύτερο.
Ο συμπολεμιστής του Λόγιου, ο Κρουσανιώτης , καταγόταν από το χωριό Κρουσώνα, και από μελέτη του ερασιτέχνη, αλλά σοβαρού μελετητή της νεότερης ιστορίας Γεωργίου Ξυλούρη, καταγόταν από την οικογένεια Ξυλούρηδων από τον Κρουσώνα.
Και η σκέψη ήταν, όταν τελειοποιηθεί το κενοτάφιο του Κρουσανιώτη, να γίνει Θεία Λειτουργία για την μνήμη και των δύο ηρώων και να συμμετέχουν τα χώρια Άγιος Θωμάς, Κρουσώνα, Καμηλάρι και Άγιος Ιωάννης.
Δυστυχώς στην εκδήλωση που έγινε για την τιμή του χαΐνη Δημητρίου Βαρούχα Λόγιου, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στον Άγιο Ιωάννη δεν αναφέρθηκε καθόλου το όνομα του Κρουσανιώτη, και επαληθεύτηκαν και πάλι τα λόγια του Καπαδιώνη.
Εύχομαι την άλλη φορά που θα γίνει η εκδήλωση τιμώντας τους μαζί, γιατί ήταν συμπολεμιστές και πολέμησαν μαζί για τις αξίες και αρχές της ελληνικής χριστιανοσύνης και μαζί σκοτώθηκαν την ίδια ήμερα, για την ελευθερία της πατρίδα μας, για τον ίδιο σκοπό, και να ενταχθεί και ο Κρουσανιώτης ισότιμα στον πάνθεο των τοπικών ηρώων .