Το φαράγγι του Ρούβα, ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια (1440μ) στα ανατολικά και Σαμάρι (1413μ) στα δυτικά.
Το ρέμα που διέρχεται μέσα από αυτό μεταφέρει τα νερά της περιοχής του Σκίνακα και της κοιλάδας του Ρούβα στο Ζαρό κι από εκεί στη λίμνη της Φανερωμένης. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, χαράδρες και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς και ορθοπλαγιές σπάνιας ομορφιάς.
Το επίσημο όνομα του φαραγγιού είναι Φαράγγι Γάφαρη, αλλά έχουν επικρατήσει κι άλλες δύο ονομασίες: «Φαράγγι Αγίου Νικολάου» από τη μονή του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην έξοδό του, κοντά στο Ζαρό, και «Φαράγγι Ρούβα» από το δάσος του Ρούβα το οποίο διασχίζει.
Κείμενο – Φωτογραφίες: Taste and travel
Ανίχνευση τρούφας από σκυλιά στο δάσος του Ρούβα
Πολλοί την ονομάζουν την τροφή των θεών, το διαμάντι της κουζίνας, το σκόρδο των πλουσίων ενώ στην αρχαία Ελλάδα, την ονόμαζαν ίτανο, ύκνο, ύχνο, υδανιά, χοιρόψωμο ή χοιρόχορτο και ύδνον ή κεραύνια θεωρώντας ότι προκύπτει από τους κεραυνούς του Δία στη γη. Τι πραγματικά, όμως, είναι οι τρούφες;
Οι τρούφες είναι ένα είδος υπόγειου μανιταριού, με σχήμα στρογγυλοποιημένο ή λοβώδες ή ακανόνιστο και ανήκουν στην κατηγορία των εξειδικευμένων και πολυτελών τροφίμων. Αναπτύσσονται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή και θάμνων (φουντουκιά, βελανιδιά, ελιά, πεύκο, δρυς) και η σάρκα τους έχει συνεκτική σύσταση και δομή που τρώγεται και η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη γεύση και μοναδικό άρωμα. Το μέγεθος της τρούφας ποικίλει από το μέγεθος ενός φουντουκιού έως και μικρού πορτοκαλιού.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Γερμανός φίλος μας Wolfgang Zieger, επισκέπτεται με την παρέα του τον Καψάλη από τη Γέργερη, ο οποίος είναι ο πρώτος που περισυνέλεξε την τρούφα, παρόλο που όπως εξιστορεί στο βίντεο, όλοι τον αποθάρρυναν για την ύπαρξή της. Να πούμε ότι η τρούφα, αξιοποιεί άγονες εκτάσεις, απαιτεί ελάχιστες ποσότητες νερού και η αξία της ανταγωνίζεται το χαβιάρι.
Ο μελισσοκόμος λοιπόν, έψαξε, ρώτησε και έμαθε ότι οι τρούφες βρίσκονται κρυμένες στη γη και εκπαίδευσε τα σκυλιά του να τη βρίσκουν. Μεγάλο του καμάρι και επιτυχία! Στη συνέχεια του βίντεο βλέπουμε διαδικασία ψησίματος αντικριστού καθώς και την τρούφα να χρησιμοποιείται τριμμένη στα μακαρόνια.
Πηγή: cretedoc.gr – Φένια Μοσχονά
Παρακολουθείστε το βίντεο:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ