Συστατικά
1,5 κιλό χοιρινές μπριζόλες λαιμού ή σπαλομπριζόλες
6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 8
1-2 σκ. σκόρδο
ξύσμα και χυμό από 2-3 λεμόνια
1 κ.γ. ξερή ρίγανη ή 4-5 κ.σ. φρέσκια ψιλοκομμένη
100 γρ ελαιόλαδο
2 κύβους ζωμός κοτόπουλου
2 ποτήρια ζεστό νερό
1-2 κ.σ. μουστάρδα
1-2 κ.σ. μέλι
αλάτι και πιπέρι
θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα ξύλο κοπής, προετοιμάζουμε τις μπριζόλες μας σε περίπτωση που είναι σπαλομπριζόλες.
Στις μπριζόλες αυτές από την εξωτερική μεριά του κεντρικού κοκάλου υπάρχει συνήθως ένα παχύ στρώμα λίπους.
Για να μπορεί να ψηθεί σωστά αλλά και για να πάρει όμορφο σχήμα η μπριζόλα μας ένα καλό τιπ είναι να κάνουμε τομές στο κομμάτι αυτό κάθετες προς το κεντρικό κόκαλο.
Γυρνάμε λοιπόν τη μπριζόλα κάθετα (όρθια) πάνω στο ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τομές πλάτους 1 εκ στο λίπος μέχρι να φτάσουμε το κεντρικό κόκαλο.
Με το ψήσιμο μαζεύει το λίπος και φαίνεται σαν στη μπριζόλα μας να έχουν γίνει πολεμίστρες.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μαρινάδα μας.
Βγάζουμε τη φλούδα από τα 2 λεμόνια μας με προσοχή να μην μείνει καθόλου το λευκό μέρος.
Σε ένα μικρό μπλεντεράκι βάζουμε το σκόρδο, τη φλούδα και το χυμό από τα λεμόνια, το μέλι, την μουστάρδα, τους κύβους και τα 100 γρ. ελαιόλαδο.
Είναι απαραίτητο να βάλουμε το μέλι, γιατί το λεμόνι με την μουστάρδα είναι αρκετά ξινά οπότε το χρειαζόμαστε για να ισορροπήσει.
Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα μεγάλο μπολ και τις μαρινάρουμε με το μείγμα. Προσθέτουμε φρέσκια ή ξερή ρίγανη ψιλοκομμένη και αλατοπιπερώνουμε καλά,
Εαν έχουμε χρόνο τις αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο, αλλιώς 2 ώρες αρκούν.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τις μπριζόλες (Την πλευρά του λίπους την βάζουμε να ακουμπάει περιμετρικά το ταψί, για να ψηθεί και να γίνει τραγανό) και προσθέτουμε και τις πατάτες μας στη μέση αφού τις έχουμε αλείψει και αυτές με την μαρινάδα.
Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα ίσα μέχρι το ύψος του κρέατος.
Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 60 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε τις πατάτες και τις μπριζόλες μια φορά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα με σαράντα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό, να μείνει το φαγητό με τη λεμονάτη σάλτσα του και να πάρει καλό χρώμα το κρέας.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες με τις πατάτες και μπόλικο ζουμάκι.
Πηγή: akispetretzikis.com