Η κρητική χορτόπιτα: Με τσουκνίδες και ξινομυζήθρα

2 λεπτά ανάγνωσης

 

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψί 30 εκ.

Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml γάλα ή νερό χλιαρό
  • 20 ml ρακή
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό χόρτα της αρεσκείας μας (τσουκνίδες, άγρια του βουνού, σταμναγκάθι, σπανάκι), καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 μάτσο ανάμεικτα μυρωδικά (μάραθος, δυόσμος, άνηθος), ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ρακή
  • 120 ml ελαιόλαδο + για το λάδωμα του ταψιού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. ξινομυζήθρα
  • 2 αυγά

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα με τσουκνίδες και ξινομυζήθρα, ξεκινάμε ζυμώνοντας σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  2. Τη χωρίζουμε και την πλάθουμε σε δύο μπάλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα χόρτα και τα μυρωδικά για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρακή και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε.
  5. Αδειάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα αυγά και το τυρί.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε το ταψί. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο, διαμέτρου 34 εκ.
  7. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  8. Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
  9. Πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να ενωθούν οι άκρες των δύο φύλλων και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  10. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ψήνουμε τη χορτόπιτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: gastronomos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο