Εκπληκτικά έργα τέχνης από άμμο που «φωνάζουν» για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος «αναδύονται» στην παραλία της Αμμουδάρας του δήμου Μαλεβιζίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Δημιουργοί τους είναι οι γλύπτες που παίρνουν μέρος στο 4ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο, το οποίο έχει θέμα «Δεν το βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες! Καθαρές παραλίες!»
Το μοναδικό στην Ελλάδα φεστιβάλ Επαγγελματικής Γλυπτικής στην άμμο με γλυπτά ύψους ακόμα και τριών μέτρων, ολοκληρώνεται σήμερα αλλά τα έργα, αν όλα πάνε καλά, θα παραμείνουν στην παραλία της Αμμουδάρας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή αλλιώς έως να τα «πάρουν» τα κύματα και οι καταιγίδες, όπως γίνεται με τα εφήμερα γλυπτά κάθε χρόνο.
Το φεστιβάλ της εφήμερης τέχνης τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου και υποστηρίζεται από την περιφέρεια Κρήτης. Διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Μονής Μαλεβιζίου με τη συνεργασία του γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση. Φέτος λαμβάνουν επίσης μέρος οι καλλιτέχνες Αμαλία Φλώρου, Λήδα Παυλή, Αντώνης Πετράκης και Στρατής Καβαρνός.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρκούτσης: «Κάνουμε ένα συμπόσιο γλυπτικής σε πωρόλιθο και σε μάρμαρο από το 2006. Το ξεκινήσαμε σε συνεργασία με τον τότε δήμο Παλιανής (σήμερα δήμο Ηρακλείου) όπου ανήκει το χωριό που κατοικώ, το Βενεράτο. Μας ενδιαφέρει να μπορούν οι γλύπτες να δουλέψουν σε δημόσιο χώρο και να περνάνε τα μηνύματά τους. Από εκεί και πέρα, το 2016 σκεφτήκαμε ότι πρέπει να πάρουμε θέση για το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, περισσότερο του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Οπότε, η σκέψη ήταν να πάμε δίπλα στη θάλασσα, να δουλέψουμε εκεί για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο περνώντας το μήνυμά μας. Και το καλύτερο σημείο είναι η Αμμουδάρα, με επτά χιλιόμετρα παραλία γεμάτη από άμμο.
Στόχος μας είναι το φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο να παραμείνει ένας θεσμός σταθερός στην Κρήτη ώστε να μπορεί να ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους και περισσότερο τη νέα γενιά, για το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Συγχρόνως οι γλύπτες να δείχνουν τη δουλειά τους και να μπορούν να ευαισθητοποιούν τον κόσμο με τα έργα τους.
Στην αρχή ο κόσμος δεν ήξερε ότι μπορούν να γίνουν τόσο ψηλά γλυπτά από άμμο. Τώρα έχει αγαπήσει το θεσμό και τον περιμένει κάθε χρόνο. Συγχρόνως “εκπαιδεύει” το μάτι του στην τέχνη της σύγχρονης Γλυπτικής και σε άλλα υλικά εκτός από τα κλασσικά.
Μιλώ στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, εμείς, επειδή δίπλα μου είναι η σύζυγός μου Πέλλα Λασηθιωτάκη, που από την πρώτη στιγμή αγάπησε όλη αυτή την προσπάθεια και έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό για την επιτυχία του φεστιβάλ».
Οι καλλιτέχνες δημιουργούν ανθρώπινες φιγούρες, μεγάλα δελφίνια και διάφορα ψάρια, αστερίες, χταπόδια ακόμα και καρτούν σε κάστρα, όλα να «παλεύουν» με το πλαστικό που ρυπαίνει τις θάλασσες και τις παραλίες. Με την τέχνη τους στέλνουν μήνυμα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τα πλαστικά και γενικότερα τη ρύπανση. Οι αμέτρητες φωτογραφίες και τα βίντεο με τα έργα και τα μηνύματά τους, αναμένεται να φθάσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη από τους χιλιάδες επισκέπτες της τουριστικής περιοχής που κάνουν διαρκώς αναρτήσεις στα social media.
Ο πρωτότυπος θεσμός δημιουργήθηκε το 2016 και αποτελεί ιδέα του γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση, την οποία αποδέχθηκε η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου και προσωπικά ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης ο οποίος υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την τότε πιλοτική διοργάνωση. Το «πείραμα» της πρώτης χρονιάς πέτυχε, με Έλληνες και ξένους επισκέπτες να καταφθάνουν στην Αμμουδάρα για να δουν τα γλυπτά από άμμο πριν πέσουν ! Ο κόσμος «αγκάλιασε» αμέσως το φεστιβάλ που πλέον αποτελεί θεσμό.
«Η τέχνη έχει τη δυνατότητα να στείλει ισχυρά μηνύματα. Και το φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο, χώρος δημιουργίας των καλλιτεχνών, στέλνει ισχυρό μήνυμα, επίκαιρο όσο ποτέ, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τη ρύπανση» σχολιάζει ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το φεστιβάλ.
«Η περιφέρεια Κρήτης και φέτος με ιδιαίτερη χαρά στηρίζει και συνδιοργανώνει το τέταρτο φεστιβάλ γλυπτικής στην άμμο, σε συνεργασία με το δήμο Mαλεβιζίου. Είναι αρκετά σημαντικό το φεστιβάλ αυτό, γιατί γίνεται σε μια περίοδο όπου οι επισκέπτες στο νησί είναι αρκετοί και μπορούν να απολαύσουν τις σπουδαίες δημιουργίες στην άμμο. Η τέχνη και η έμπνευση των καλλιτεχνών είναι τα σημαντικά στοιχεία που κάνουν αυτό το φεστιβάλ ξεχωριστό, πρωτοποριακό και ιδιαίτερο. Τέτοιου είδους δράσεις έχουμε σκοπό να στηρίξουμε γιατί είναι από αυτές προάγουν τον πολιτισμό και δημιουργούν αυτό που ονομάζεται σύγχρονη κουλτούρα», συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάκης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ