Κείμενο – Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης
Κείμενο – Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης
Όλοι ξέρουν πως τα σύκα είναι κανονικά τον Αύγουστο στη διάθεση του κόσμου.
Είναι όμως πολλοί, που δηλώνουν ότι τρώνε τα πρώτα σύκα, γιατί τα έχουν λαχταρήσει, αλλά όταν είναι στη φούρια τους, δεν τους συγκινούν πλέον ιδιαίτερα, γιατί τα έχουν βαρεθεί. Όμως και πάλι θα μπορούσαν να φάνε σύκα Νοέμβρη και Δεκέμβρη, τα λεγόμενα χειμερινά σύκα, γιατί και πάλι είναι σπάνια στη φύση!
Θέλω να πω, ό,τι είναι δυσεύρετο η εκτός εποχής, είναι και προτιμητέο από το ευρύ κοινό!
Συνηθέστερα είναι τα σύκα αρχές του Ιούνη είτε μαύρα είτε άσπρα, και αυτά γνωρίζει ο κόσμος.
Σύκα έχουν παρατηρηθεί όμως να υπάρχουν ακόμα και το Μάη μήνα, τα άσπρα σύκα είναι τα λεγόμενα «μαγιανά». Υπάρχουν και τα μαύρα πρώιμα, που κάποιοι τα λένε «ζαρπουντίνες».
Πώς όμως γίνεται το ίδιο δένδρο συκιάς, να έχει σύκα από το Μάιο μέχρι το Σεπτέβριο;
Γνωρίζουμε ότι τα δένδρα οι συκές, δεν κάνουν λουλούδια.
Αυτό όμως είναι λάθος, στην αρχή κάνουν σύκα τα οποία οι νοικοκυρές κάνουν το «γλυκό συκαλάκι» τους, και αργότερα αυτά τα σύκα πέφτουν, γιατί δεν είναι κανονικά σύκα!
Αυτά άλλοι τα λένε αρσενικά, αλλά είναι γνωστά με την ονομασία «όρνοι».
Αυτά παίζουν ρόλο άνθους του φυτού, και παράλληλα γίνεται και η γονιμοποίηση, με τα κανονικά σύκά που θα ακολουθήσουν.
τα πρώιμα λοιπόν σύκα άσπρα μαγιανά, ή μαύρα ζαρπουντίνες, στην πραγματικότητα δεν είναι τα κανονικά σύκα της συκιάς, αλλά τα πρώτα, οι όρνοι δηλαδή, απλά είναι φαγώσιμα!!
Το ίδιο δένδρο σε δύο βδομάδες θα έχει ρίξει τα πρώιμα αυτά σύκα, και θα κάνει τα νέα πάλι τον Αύγουστο, μαζί με τα υπόλοιπα δένδρα!
Απλά τυχαίνει οι όρνοι να περιέχουν περισσότερους χυμούς και ζάκχαρα από τους άλλους όρνους που μέσα είναι εντελώς στεγνά και εντελώς ανούσια.
Όταν έχει κάποιος πρώιμα σύκα στο περιβόλι του, σίγουρα θα τα προτιμήσει γιατί δεν υπάρχουν στο εμπόριο, και για φανταστείτε μια έγκυος να ζητήσει σύκα τον Ιούνη, και που να τα βρει ο άνθρωπος!
Πώς όμως μπορεί κάποιος μα αποχτήσει πρώιμες συκές?
Δεν νομίζω να υπάρχουν στο εμπόριο, απλά όσοι τα έχουν στο περιβόλι τους, απλά ήταν ενήμεροι, έψαξαν και βρήκαν δένδρα, βρήκαν και τον τρόπο να τα φυτεύσουν!
Δύο είναι οι τρόποι απόχτησης. Ο ένας είναι με εμβολιασμό, και ο άλλος με «κοίμηση κλαδιού».
Αν έχουμε συκιά στον κήπο μας μπορούμε να την εμβολιάσουμε την Άνοιξη ή τέλη Αυγούστου με «ανάποδο τάφ».
Ο πιο εύκολος τρόπος όμως, είναι να ρωτάμε που έχει πρώιμες συκές, και τον Χειμώνα, από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτη, κόβουμε ένα κλαρί 30 με 40 εκατοστά από το ήμερο δένδρο, και το «κοιμίζουμε» στο χώμα, ή το βάζουμε σε γλάστρα, και άμα πιάσει, του χρόνου το μεταφυτεύουμε.