Της Ρένας Τυλλιανάκη
Πριν από μερικές ημέρες είχα τηλεφωνήσει στο ΤΕΙ Ηρακλείου για να λύσω απορίες μου, σχετικά με Αγροτικά Θέματα. Με συνέδεσαν με κάποιο κύριο Γεωπόνο Καθηγητή. Αφού μιλήσαμε για το θέμα που ήθελα, με ρώτησε από πού είμαι. Του είπα το χωριό μου και τότε από την άλλη μεριά της τηλεφωνικής γραμμής άκουγα τον κύριο καθηγητή να λέει: εκεί στην Μεσαρά υπάρχει ένας πανέμορφος ελαιώνας. Έχω κάνει πολλές προσπάθειες για να τον αναδείξομε τουλάχιστον στο κομμάτι από Αγίους Δέκα μέχρι Γόρτυνα, αλλά δεν απέδωσαν… Λίγη προσπάθεια… μια μικρή παρέμβαση χρειάζονται εκείνες οι ελιές και αυτές θα αναζωογονηθούν και θα αποκτήσει μια άλλη εμφάνιση αυτή η Περιοχή. Αυτή η περιοχή είναι ευλογημένη και ο ελαιώνας μοναδικός.
Αυτά τα λόγια που άκουγα, δεν μου ήταν άγνωστα, τα ει χα ξανακούσει από κάποιον πριν από 4-5 χρόνια. Μάλιστα από τότε κάθε φορά που πάω από Αγίους Δέκα προς Μοίρες τον θυμάμαι… δεν θυμάμαι όμως το όνομα του και πολλές φορές κακίζω τον εαυτό μου που δεν κράτησα τα στοιχεία του.
Και ενώ εγώ χάνομαι στις σκέψεις μου και προσπαθώ να θυμηθώ…. ο συνομιλητής μου συνεχίζει… Τουλάχιστον το κομμάτι από Αγίους Δέκα μέχρι Γόρτυνα…. Ξέρετε … πριν μερικά χρόνια είχα μιλήσει με μία κυρία από Αγίους Δέκα, ήταν αν δεν κάνω λάθος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου,… αλλά και εκείνη δεν έκανε τίποτα…
Του είπα… σας ζητώ ταπεινά συγγνώμη. Εγώ ήμουν αυτή…. που θυμάστε, δεν έκανα τίποτα… γιατί μιλήσαμε ακριβώς στο τέλος της θητείας του τότε ΔΣ… Ευτυχισμένη που τον ξαναβρήκα , τον ρωτούσα, τον ρωτούσα… και εκείνος μου μίλαγε για τον ελαιώνα μας, τη σημασία του, γιατί είναι είδος που πρέπει να το προστατέψουμε…. και πολλά πολλά άλλα…
Δεσμεύτηκα, έξω από αξιώματα, να προσπαθήσω να κάνομε μία συνάντηση στους Αγίους Δέκα και να μας μιλήσει για όλα αυτά τα υπέροχα που ξέρει… πιστεύει και παλεύει… Δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά ( Γιάννη Φραγκιαδάκη ξέρω πως θα βοηθήσεις )
Στην συνέχεια μου έστειλε το παρακάτω μήνυμα :
κ.Τυλλιανάκη χαίρομαι που, έστω και τηλεφωνικώς, γνωριστήκαμε.
Ως προς τα μνημειακά ελαιόδενδρα που περιβάλουν τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας: Σε γενικές γραμμές είναι σε πολύ καλή φυτουγειονομική και παραγωγική κατάσταση. Χρειάζεται να καθαριστούν οι κορμοί από την άγρια βλάστηση και να φροντιστούν λίγο (δενδροχειρουργική) ώστε να αναδειχτούν και να είναι ορατοί καλύτερα.
Επίσης θα χρειαζόταν να περιοριστεί ( ελαφρύ κλάδεμα ) η βλάστηση, κυρίως όμως χρειάζονται προστασία και ανάδειξη.
Σας επισυνάπτω το κλείσιμο της ομιλίας μου για Μνημειακά Ελαιόδεντρα το Σεπτέμβρη του 14 στο Συνέδριο της Μητροπόλεως Γορτύνης…
Σήμερα τα μνημειακά και τα αιωνόβια ελαιόδεντρα του νησιού δεν βρίσκονται πλέον στην αφάνεια αλλά αποτελούν μέρος των ιδιωτικών και δημόσιων συζητήσεων.
Όμως, όπως και οι υπερήλικες άνθρωποι, τα δέντρα αυτά απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, προσοχή και προστασία για να συνεχίσουν να παράγουν, όπως έκαναν για δεκάδες αιώνες, αλλά και να κοσμούν την Κρητική ύπαιθρο με τη λεβεντιά και τη μεγαλοπρέπειά τους και ταυτόχρονα να υπενθυμίζουν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των σύγχρονων και των παλαιότερων κατοίκων του νησιού
Χαιρετώ
Μιχάλης Παπαηλιάκης
κ. Παπαηλιάκη, σίγουρα θα γίνει ότι χρειάζεται ο ελαιώνας της Γόρτυνας. Σας ευχαριστώ που μου κεντρίσατε πάλι το ενδιαφέρον μου για τον ελαιώνα μας