ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Γόρτυνας , το Τοπικό Συμβούλιο,
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απεσωκαρίου
& η ενορία του Ι.Ν .Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απεσωκαρίου,
Σας προσκαλούν την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 στην επέτειο μνήμης των
Κωστή Πετράκη & Γεωργίου Βασιλάκη
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.
Ο Δήμαρχος Γόρτυνας
ΝΙΚΟΣ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗΣ
Κωστής Πετράκης
Γεννήθηκε στο Απεσωκάρι το 1911. Τέλειωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και ακολούθως τις πανεπιστημιακές του στην Αθήνα, όπου σπούδασε Γυμναστής. Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε να διδάσκει στο Λύκειο Κοραής. Έφυγε για το μέτωπο, όπου και πολέμησε και τραυματίστηκε. Ακολούθως βρέθηκε στη Μέση Ανατολή, Ανθυπολοχαγός, να πολεμά για την ελευθερία.
Με εντολή του Παναγιώτη Κανελόπουλου συμμετείχε ως επίλεκτος στο σαμποτάζ που έγινε το καλοκαίρι του 1942 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Επικεφαλής του σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου ο Γάλλος Ταγματάρχης Μπερζέ. Στο σαμποτάζ συμμετείχαν και οι : Βρετανός Λοχαγός Κόμης Τζέλικο, Γάλλος λοχίας Μουό, Γάλλοι δεκανείς Σιμπάρ και Πιέρ Λεοστίκ και ο συμπατριώτης μας έφεδρος Ανθυπολοχαγός Κωστής Πετράκης.
Όλοι οι σαμποτέρ ανήκαν στην Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία S.A.S. (SpecialAirService). Η επιχείρηση έγινε γρήγορα. Οι σαμποτέρ εισήλθαν στο αεροδρόμιο κρατώντας καθένας τους ένα σάκο με εμπρηστικές και εκρηκτικές βόμβες. Απόθεταν τις βόμβες πάνω από το αριστερό φτερό κάθε αεροπλάνου που βρέθηκε μπροστά τους. Αυτό έγινε σκόπιμα για να μην μπορέσει ο εχθρός να επισκευάσει τα κατεστραμμένα αεροπλάνα. Ρύθμισαν τις βόμβες να εκραγούν μετά από δύο ώρες και αποχώρησαν.
Το σαμποτάζ είχε επιτυχία. Αμέσως μετά οι σαμποτέρ στράφηκαν προς το νότο. Τα νότια παράλια της Κρήτης αποτελούσαν τα χρόνια της Κατοχής την πύλη σύνδεσης του νησιού μας με τη Μέση Ανατολή. Την πορεία τους βοήθησαν αρκετοί Κρητικοί, όπως ο Εμμανουήλ Ιωσήφ Σταυρακάκης ή Σηφομανόλης από το χωριό Καρκαδιώτισσα, ο Ιωάννης Αντωνογιανάκης ή Μυρογιάννης από το χωριό Κρότος και πολλοί ακόμη πατριώτες.
Δυστυχώς όμως η μπότα του κατακτητή δεν κράτησε ξάγρυπνα τα μάτια τα αυτιά και την συνείδηση κάποιων (ευτυχώς λίγων). Η ομάδα των σαμποτέρ προδόθηκε στη θέση «Κολυβά» κοντά στο χωριό Βασιλικά Ανώγεια και ακολούθησε συμπλοκή με τα γερμανικά στρατεύματα. Σκοτώθηκε ο Γάλλος δεκανέας Πιέρ Λεοστίκ. Ο επικεφαλής Ταγματάρχης Μπερζέ μαζί με τους άντρες του Μουό και Σιμπάρ πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ο Λόρδος Τζέλικο και ο Κωστής Πετράκης την ώρα της συμπλοκής είχαν μεταβεί στο χωριό Κρότος να μάθουν νέα της άφιξης του πλωτού που θα τους έπαιρνε για τη Μέση Ανατολή.
Ο Κωστής Πετράκης επιστρέφοντας από την Αίγυπτο κυνηγήθηκε από τις Ελληνικές αρχές. Το 1946 βρέθηκε στα δικαστήρια του Ηρακλείου για να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του προδότη, που έστειλε στο θάνατο τους συντρόφους του. Εκεί όμως συνελήφθη και έκανε φυλακή και εξορία 20 χρόνια…
Έκανε οικογένεια και στο γιο του έδωσε το όνομα του αδικοχαμένου συντρόφου του Γάλλου δεκανέα Πιέρ Λεοστίκ!
Γεώργιος Βασιλάκης
Ο Ταξίαρχος Γεώργιος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1960 στο Απεσωκάρι Ηρακλείου Κρήτης. Το 2010 υπηρετούσε με τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή ως Υπασπιστής στο γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Στις 24 Ιουνίου 2010 το βράδυ τραυματίστηκε θανάσιμα εντός του γραφείου του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, που είχε σταλεί στον Υπουργό σε φάκελο αλληλογραφίας και ενεργοποιήθηκε με την αποσφράγισή του.
Ο Γεώργιος Βασιλάκης ήταν 52 ετών και πατέρας δύο παιδιών.
Ανέλαβε την θέση του υπασπιστή του Υπουργού, με απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στις 11 Οκτωβρίου του 2009 και ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε το μοιραίο πακέτο.
Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο θάνατός του οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια.
Στον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Γεώργιο Βασιλάκη απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του Ταξίαρχου.