Υλικά (για 6-8 άτομα):
5 φλιτζ. γάλα
2½ κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη
⅓ φλιτζ. ζάχαρη
1 κούπα καφέ υγρή βανίλια
½ κ.κ. ροδόσταμο
Για το σιρόπι:
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. νερό
¼ κ.κ. ροδόσταμο
1-2 σταγόνες γρεναδίνη για χρώμα (προαιρετικά)
Για το στόλισμα:
άγρια τριανταφυλλάκια (τα βρίσκετε στα καταστήματα μπαχαρικών)
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι. Ανακατεύετε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά, ώσπου να λιώσει καλά η ζάχαρη και να δέσει ελαφρά το σιρόπι Προσθέτετε το ροδόσταμο, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει καλά.
Για να φτιάξετε το ζελέ, βάζετε σε ένα μπολ τα ¾ από το γάλα, πασπαλίζετε από πάνω τη ζελατίνα και την αφήνετε να μουσκέψει. Ανακατεύετε. Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ροδόσταμο και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πάρει βράση προσθέτετε το μείγμα της ζελατίνας, ανακατεύετε και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 2-3 λεπτά, ώσπου να διαλυθεί καλά η ζελατίνα.
Τοποθετείτε το μείγμα σε φόρμα 32×7 εκ. και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 4 με 6 ώρες. Αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και σερβίρετε με το σιρόπι. Στολίζετε με τα άγρια τριανταφυλλάκια.
Tip: Μπορείτε να σερβίρετε το ζελέ γάλα με έτοιμο γλυκό τριαντάφυλλο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να φτιάξετε δικό σας σιρόπι.
Συνταγή: www.homefood.gr