Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248.
Περονόσπορος : Αύξηση των θέσεων εμφάνισης και των μολυσμάτων στην πρώιμη ζώνη.
Εμφάνιση κηλίδων και στην μεσοπρώιμη ζώνη.
Ωίδιο :
Ευνοϊκές για το μύκητα οι καιρικές συνθήκες της εποχής.
Καλλιεργητικά μέτρα: Είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους.
Φαινολογικά στάδια αμπελιού και καιρικές συνθήκες
Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε την ανάπτυξη των αμπελιών. Ενδεικτικά και στην ποικιλία
σουλτανίνα, καταγράφηκε εβδομαδιαία αύξηση του μήκους της βλάστησης κατά 12 – 22 εκ..
Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ : (Plasmopara viticola)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
-
Τα αμπέλια βρίσκονται σε ευαίσθητα στάδια. Η ταχύτατη αύξηση της νέας βλάστησης ευνοεί προσβολές του φυλλώματος. Επίσης, ο μύκητας την περίοδο αυτή μπορεί να «χτυπήσει» κατευθείαν στα σταφύλια.
-
Η καιρική αστάθεια στις επόμενες ημέρες (πρόβλεψη ΕΜΥ) αυξάνει τον κίνδυνο επέκτασης της ασθένειας αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει ήδη εμφανιστεί.
Ειδικότερα :
Πρώιμη ζώνη: Συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) εντοπίζονται σε πολλές θέσεις. Υπάρχουν τοποθεσίες όπου ο μύκητας έχει ολοκληρώσει δύο κύκλους ανάπτυξης. Οι δροσιές της εποχής και οι τοπικές βροχές συντηρούν και αυξάνουν τα μολύσματα.
Μεσοπρώιμη ζώνη: Εμφανίζεται σε εστίες σε αρκετές περιοχές και επιβεβαιώνει την παρουσία της ασθένειας. Ο κίνδυνος επέκτασης του μύκητα είναι αυξημένος σε περίπτωση βροχών.
Όψιμη ζώνη: Δεν έχουν παρατηρηθεί προς το παρόν συμπτώματα. Λόγω των βροχών που σημειώθηκαν στις αρχές του Απριλίου, σε αμπέλια με προχωρημένη βλάστηση την περίοδο εκείνη, εκτιμάται ότι υπάρχουν πρωτογενείς μολύνσεις έστω και σε περιορισμένες θέσεις.
Οδηγίες :
Πρώιμη – Μεσοπρώιμη ζώνη:
Λόγω της αυξημένης παρουσίας του μύκητα, της γρήγορης αύξησης της βλάστησης και της καιρικής αστάθειας στις επόμενες ημέρες με πρόβλεψη βροχών, τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα. Να προτιμηθούν διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα ή μίγματα τους.
Όψιμη ζώνη:
-
Ελέγχετε σχολαστικά τα αμπέλια σας κυρίως στο εσωτερικό της βλάστησης (φύλλα, σταφύλια) για να διαπιστώσετε τυχόν συμπτώματα.
-
Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα ψεκασμός.
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Οι θερμοκρασίες της εποχής ευνοούν και επιταχύνουν την ανάπτυξή του.
– Διαπιστώνονται προσβολές μέχρι και την μεσοπρώιμη ζώνη και είναι σε εξέλιξη οι δευτερογενείς μολύνσεις.
Οδηγίες :
-
Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Αφαιρέστε και καταστρέψτε τους πρώτους μολυσμένους βλαστούς. Οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι.
-
Τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα την περίοδο αυτή. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για τον περονόσπορο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.