Ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας π. Αντωνίου Φραγκάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγία την Πυργιώτισσα, την ιστορική εκκλησία που βρίσκεται εντός του Αεροδρομίου Τυμπακίου.
Πλήθος πιστών παραβρέθηκε στην πανήγυρη, μάλιστα κάποιοι κρατώντας τα φαγητά τους τηρώντας το παλιό έθιμο…
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα στους προσκυνητές…
Το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, ο Διοικητικής του Αεροδρομίου Τυμπακίου Σμήναρχος (Ι) κ. Κωνσταντίνος Καραπουλάκης, ο Λιμενάρχης του Κόκκινου Πύργου κ. Νίκος Κομονταχάκης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Έφη Κουτεντάκη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πιτσούλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Καμπουράκης, η τέως Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη, οι Απόστρατοι Αξιωματικοί τςη Πολεμικής Αεροπορίας ξκ.κ. Γιώργος Ζορμπάς και Γιώργος Κωστάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Δημήτρης Χαλκιαδάκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου το «ΜΕΤΟΧΙ» κ. Αγγελική Γεωργιλάκη (που πρόσφερε και το κέρασμα) κ.α.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης η Διοίκηση του Αεροδρομίου Τυμπακίου προσέφερε καφέ στη Λέσχη Αξιωματικών…
Η επαρχία Πυργιώτισσα οφείλει την ονομασία της σε ναό της Παναγίας της Πυργιώτισσας, ο οποίος υπήρχε πριν από το 1212 κοντά σε πύργο για την άμυνα της περιοχής από τους πειρατές.
Ο πύργος πιστεύεται ότι βρισκόταν πάνω από το ναό και καταγράφεται σε βενετικούς χάρτες κοντά στη θάλασσα και στο Γεροπόταμο, που ονομαζόταν εκείνη την εποχή Μαλονίτης.
Το 1558 κάηκε και ξανακτίστηκε σε σχέδιο του Guilio Savorgnan. Αργότερα καταστράφηκε ξανά από Τούρκους πειρατές και σκεπάστηκε με άμμο.
Σήμερα δε σώζεται τίποτα με εξαίρεση το ναό, ο οποίος κτίστηκε στα νεότερα χρόνια, στα ερείπια του παλαιού ναού της Παναγίας.
Η Παναγία η Πυργιώτισσα ευλαβείται πολύ από τους Τυμπακιανούς, αλλά και από τους κατοίκους όλης της περιοχής!
Και του χρόνου…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ