Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, κα Μ. Ροδιτάκη.
Βλαστικά στάδια ελιάς (Ποικιλία Κορωνέϊκη):
Στους ελαιώνες της Παραλιακής και της πρώιμης ζώνης παρατηρούνται τα πρώτα ζεύγη νέων φύλλων και ολοκληρώνεται το στάδιο του σχηματισμού των ανθοταξιών. Στις μεσοπρώιμες περιοχές σταδιακά ανοίγουν οι οφθαλμοί και διαμορφώνονται οι ανθοταξίες ενώ στις όψιμες τώρα ξεκινάει η έκπτυξη. Στους περισσότερους ελαιώνες, ιδιαίτερα της βόρειας πρώιμης ζώνης παρατηρείται μεγάλη ανομοιομορφία καιδιαταραγμένη έκπτυξη οφθαλμών.
ΚΑΛΟΚΟΡΗ: Calocoris trivialis
Έντομο πολυφάγο (βρωμ ούσα) που προσβάλει την ελιά περιστασιακά σε ορισμένες περιοχές, καταστρέφοντας μέρος ή ολόκληρες τις ανθοταξίες. Τα κρίσιμα βλαστικά στάδια προσβολής είναι από την ανάπτυξη των ανθοταξιών μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων (λίγο πριν την άνθιση).
Διαπιστώσεις:
Αυτή την εποχή οι νύμφες της καλόκορης βρίσκονται στα ζιζάνια κάτω από τα ελαιόδεντρα και τρέφονται με αυτά (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, ζοχός, βρούβα). Φέτος λόγω της αυξημένης υγρασίας και των βροχοπτώσεων, η αυτοφυής βλάστηση είναι πολύ ανεπτυγμένη και δίνει άφθονη τροφή στο έντομο.
Οδηγίες:
− Συστήνεται να μην απομακρύνονται τα ζιζάνια από τους ελαιώνες μέχρι την έναρξη της άνθισης ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου προς τις ελιές για αναζήτηση τροφής και να περιοριστούν πιθανές προσβολές στην ανθοφορία. Όπου υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης των ζιζανίων νωρίς, να αφήνονται ζώνες ακαλλιέργητες διάσπαρτες μέσα και στα περιθώρια του ελαιώνα.
− Έλεγχος πληθυσμού του εντόμου: Μετά την εμφάνιση των ανθοταξιών ελέγχετε τακτικά τις ελιές τινάζοντας κλαδιά πάνω σε λευκή επιφάνεια. Οι νύμφες και τα ακμαία έχουν χαρακτηριστικό ανοικτό πράσινο χρώμα. Χημική αντιμετώπιση συστήνεται μόνο όταν η ανθοφορία είναι χαμηλή και παρατηρούνται πληθυσμοί ικανοί να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στην παραγωγή ( 6–7 έντομα ανά κλαδί μήκους 50–60 εκ). Εκτεταμένοι προλη̟τικοί ψεκασμοί είναι αδικαιολόγητοι και
καταστρεπτικοί για το περιβάλλον.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:
Βeta-cyfluthrin, Lambda cyhalothrin , Άλατα λιπαρών οξέων. Επέμβαση πριν την άνθιση.
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ: Prays oleae
Οι προνύμφες που διαχείμασαν στα φύλλα συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους στην ακραία τρυφερή βλάστηση και στις ανθοταξίες.
Διαπιστώσεις:
Οι προσβολές αυτής της περιόδου είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν καμία επέμβαση.
ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ:Pseudocercos pora cladosporioides & ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ Spilocaea oleginea
Μυκητολογικές ασθένειες που παρατηρούνται με μεγαλύτερη ένταση σε περιοχές αυξημένης υγρασίας και προκαλούν αρχικά κηλίδωση των φύλλων και στη συνέχεια αποφύλλωση και εξασθένιση των προσβεβλημένων δέντρων. Οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου ευνοούν νέες μολύνσεις, ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχές.
Συμπτώματα:
− Το κυκλοκόνιο εκδηλώνεται με το σχηματισμό κυκλικών καστανών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλλονται τα παλιότερα φύλλα σε κλαδιά χαμηλά στις ποδιές.
− Η κερκόσπορα σχηματίζει γκρίζο μεταχρωματισμό μόνο στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων ενώ στην επάνω επιφάνεια ακανόνιστες κίτρινες κηλίδες εξελίσσονται σε ξηράνσεις.
Οι κηλιδώσεις των φύλλων και στις δύο ασθένειες οδηγούν σε ξηράνσεις.
Οδηγίες:
− Η αραιή φύτευση και το κλάδεμα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ασθενειών.
− Σε περιοχές που ευνοούνται οι ασθένειες και ελαιώνες που υπάρχει ήδη μόλυσμα στο παλιό φύλλωμα συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την προστασία της νέας βλάστησης, όταν αυτή είναι μέχρι 5εκ.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:
Χαλκούχα μυκητοκτόνα, fenbuconazole, difenoconazole, dodine, trifloxystrobin, tebuconazole, tebuconazole+trifloxystrobin, kresoximmethyl, pyraclostrobin, macnozeb.
Προσοχή : Αποφύγετε αυστηρά τη χρήση χαλκού κατά την άνθιση. Ο χαλκός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων. Όπου υπάρχει ανάγκη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη χαλκούχο εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
-
Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
-
Οι επεμβάσεις με χαλκούχα μυκητοκτόνα συνιστούν προληπτική αντιμετώπιση και έχουν δράση προστατευτική. Αποφεύγετε αυστηρά τις επεμβάσεις με χαλκούς κατά την άνθιση.
-
Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, πχ. βροχή, άνεμος.