Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*
Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από το 2006 με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε με τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου δηλαδή 3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος επομένως 3.21. Αναλυτικότερα το Σύνδρομο Down θεωρείται ότι είναι μια χρωμοσωμική διαταραχή η οποία προκαλείται από την παρουσία ενός επιπλέον αντιγράφου του γενετικού υλικού στο 21ο χρωμόσωμα, είτε στο ενικότερο σύνολό του (Τρισωμία 21) ή σε μέρος του (μετάθεση).
Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο.
Δεν αξίζει να αναφερόμαστε στα χρωμοσώματα παρά στους ανθρώπους οι οποίοι γεννήθηκαν και είναι ξεχωριστοί και έχουν τις ίσες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα. Δε θα αναφερθώ στον προγεννητικό έλεγχο με τις εξιδικευμένες εξετάσεις οι οποίες βρίσκουν ακόμα κι στους πρώτους μήνες της κύησης την αυξημένη πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με σύνδρομο down.
Θα αναφερθώ όμως στους Ανθρώπους εκείνους τους ξεχωριστούς, που έχουν ταλέντο, δεξιότητες και κρύβουν μέσα στην ψυχή τους αρκετά αποθέματα δύναμης. Θα μιλήσω για τις ανθρώπινες υπάρξεις που χρειάζονται την αποδοχή, την αγάπη και την υποστήριξη προκειμένου να κατακτήσουν το στόχο τους και να ανεβαίνουν στο πιο ψηλό σκαλοπάτι του βάθρου, κάνοντάς μας να νιώθουμε καμάρι και περηφάνια για αυτούς, όπως ο Ισπανός Πάμπλο Πινέδα ο οποίος είναι πτυχιούχος Πανεπιστημίου, η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια Μαρία Νίτσα και πολλοί άλλοι μοναδικοί άνθρωποι που δεν στηρίζουν τη ζωή τους στα χρωμοσώματα αλλά έδωσαν κ δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα προκειμένου να εκπληρώνουν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.
* Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα και Υποδιευθύντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών