Υλικά
για το καραμέλωμα:
4 πορτοκάλια
300 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
για την επικάλυψη:
100 γρ. κουβερτούρα
2 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια.
Τα βουτάμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα αφήνουμε για 1 ώρα ή και παραπάνω, να ξεπικρίσουν.
Χύνουμε το νερό και κόβουμε τα πορτοκάλια σε όσο το δυνατόν πιο ισόπαχες φετούλες.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν και τις χοντρές ίνες γιατί πικρίζουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
Όταν γίνει το σιρόπι, βουτάμε με προσοχή τα πορτοκάλια.
Τα ανακατεύουμε μια γύρα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν στο ζουμί για 15′.
Σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τα πορτοκάλια στο σιρόπι, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους.
Επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία ζέσταμα-κρύωμα άλλη 1 με 2 φορές, μέχρι να κρυσταλλώσουν καλά τα πορτοκάλια με το σιρόπι και να γυαλίζουν!
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα μέχρι να στεγνώσουν. Αφού στάξει το πολύ σιρόπι και σταθεροποιηθούν, μεταφέρουμε τα καραμελωμένα πορτοκάλια σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στους 100°C για 45′-55′, μέχρι να στεγνώσουν καλά.
Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά κι άμεσα βουτάμε τα καραμελωμένα πορτοκάλια μέχρι τη μέση.
Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τα μεταφέρουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε για μερικές ώρες να κρυώσουν καλά.
Πηγή: infokids.gr