Ανοιχτό και πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο τρίμηνης παράτασης για την διαδικασία της κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη στους δήμους Βιάννου, Μινώα-Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων, Φαιστού και Γόρτυνας, στον Αγ. Νικόλαο –εκτός της Ελούντας και της πόλης – και στους δήμους Ιεράπετρας και Σητείας. Η προθεσμία για την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου λήγει στις 10 Απριλίου και για το Λασίθι στις 17 Μαρτίου και την ίδια ώρα οι πολίτες δηλώνουν μεν πρόθυμοι να καταθέσουν την σχετική αίτηση ωστόσο βρίσκονται σε σύγχυση ειδικά όταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας τους είναι περισσότερο…μπερδεμένο απ όσο νόμιζαν. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που σε χωριά ή οικισμούς δεν υπήρχαν καν συμβόλαια, αλλά οι…συναλλαγές και οι αλλαγές ιδιοκτησίας κατοχυρώνονταν όχι με χαρτιά αλλά στα λόγια.
«Είναι λογικό να έχει μπερδευτεί και αγχωθεί ο κόσμος αν και οι διαδικασίες είναι πολύ απλές»τόνισε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος της ΝΕ Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Καφετζάκης. Η δυσκολία όπως εξηγεί ο κ. Καφετζάκης έγκειται στο γεγονός ότι το κτηματολόγιο απαιτεί και νομικούς τίτλους ιδιοκτησίας ενώ δυσκολία υπάρχει ακόμα και στον εντοπισμό των ακινήτων. Κατ επέκταση δεν είναι λίγες οι φορές, που οι πολίτες πρέπει να αποταθούν σε φοροτεχνικά γραφεία, δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Σοβαρό νομικό κενό παραμένει σε σχέση με το πώς θα δηλώνονται οι γεωτρήσεις τις οποίες εκμεταλλεύονται πολλοί άνθρωποι, ακριβώς επειδή το κόστος είναι δαπανηρό και επέλεξαν να συνεργαστούν για να μπορούν να αξιοποιήσουν το νερό. Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των γεωτρήσεων δεν έχουν συστήσει μια εταιρεία ή ένα συνεταιρισμό, υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με το πώς θα καταχωρισθεί στο Κτηματολόγιο η ιδιοκτησία τους. Αντίστοιχα υπάρχουν τεράστια ζητήματα με τη χρησικτησία στα βοσκοτόπια όπου οι δικαιούχοι μπορεί να είναι περισσότερα από 30 άτομα αλλά δεν έχουν κατοχυρώσει την ιδιοκτησία τους. Εδώ για να μπορέσει ένας ιδιοκτήτης να κατοχυρώσει δικαίωμα ιδιοκτησιακό για το οποίο δεν υπάρχει συμβόλαιο αλλά χρησικτησία, θα πρέπει να εμφανίζει το Ε9 του 1999 στο οποίο να εμφανίζεται καταχωρισμένη η έκταση που διεκδικεί. Ωστόσο, επειδή πολλοί δεν έχουν τα στοιχεία αυτά, καταφεύγουν στους συμβολαιογράφους όπου γίνονται ένορκες βεβαιώσεις ιδιοκτησίας. Σύνθετα είναι τα πράγματα και με τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, ενώ ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες συνδέεται με το γεγονός ότι ο κλήρος τους είναι διάσπαρτος σε πολλές κοινότητες και πολυτεμαχισμένος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος χρέωσης σε πολύ μικρές ιδιοκτησίες.
Βασικό εργαλείο ανάπτυξης το Κτηματολόγιο
Το Κτηματολόγιο είναι ένα σύστημα εγγραφών, όπως αυτή του υποθηκοφυλακείου αλλά συνδυάζει τη νομική και τη χωρική πληροφορία. Καταγράφει χωρικά όλη την επικράτεια, τι δηλαδή ανήκει ακριβώς στον καθένα και όχι αυτό που δηλώνει ο οποιοσδήποτε. «Είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη και επιτέλους όλες οι περιοχές της χώρας μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι το κτηματολόγιο είναι το βασικό εργαλείο ανάπτυξης μια χώρας το Κτηματολόγιο» τονίζει ο κ. Καφετζάκης. Επιχειρώντας να μας πείσει για την αναγκαιότητα του προσθέτει «αν βάζαμε κάτω τα συμβόλαια που δήλωνε ο καθένας και τις οικοδομικές άδειες και τα ενώναμε…θα βγάζαμε την Ελλάδα μιάμιση με δύο φορές μεγαλύτερη χώρα»!
Πηγή: cretalive.gr – Εφημερίδα Πατρίς