Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του με τους κατοίκους της Αγίας Γαλήνης με αφορμή τις ροές μεταναστών και την αποβίβαση τους στο λιμάνι του οικισμού. Επίσης η επιστολή του Δημάρχου κοινοποιείτε στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και στον Βουλευτή Ρεθύμνου Μανώλη Χνάρη. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του κ. Ταταράκη:
«Αξιότιμοι Κύριοι,
Με τη παρούσα επιστολή επιθυμούμε την ενημέρωση σας με την συνάντηση που πραγματοποίησα με φορείς και κατοίκους της Κοινότητας Αγίας Γαλήνης την Τρίτη 8/7/2025 με αφορμή τις αυξημένες ροές μεταναστών νότια του Νομού Ρεθύμνης και την αποβίβαση τους στο λιμάνι του οικισμού το οποίο είναι η μοναδική πύλη εισόδου.
Η ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος είναι πρωτοφανή για τα έως τώρα δεδομένα σε επίπεδο Κρήτης και πρωτόγνωρη για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναγνωρίστηκε ότι το μεταναστευτικό ένα σύνθετο κοινωνικό – οικονομικό φαινόμενο με τεράστιες συνέπειες για τις περιοχές υποδοχής όπως ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και εξέφρασαν την αγωνία και την αγανάκτηση τους καθώς θεωρούν ότι πλήττεται ο τουρισμός της περιοχής στον οποίο στηρίζεται η τοπική οικονομία.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των επιχειρηματιών δεν έχουν ρατσιστικά κίνητρα αλλά οφείλονται στην αβεβαιότητα για την εξέλιξη του φαινομένου και το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που θα υποστούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό.
Παράλληλα εκφράστηκε και η αγωνία για την ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος καθώς λόγω της έλλειψης υποδομών στην Κρήτη δεν μπορούν να εξασφαλισθούν οι βασικές ανάγκες των μεταναστών όπως τροφή και στέγη κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους το οποίο αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε τις υποδομές και ούτε τους πόρους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα τονίστηκε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί διαφορετική λύση από την αποβίβαση των μεταναστών στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και την επιβίβαση τους σε πούλμαν. Συγκεκριμένα προτείνετε ως βέλτιστη η λύση, όπως η σημερινή εξαιρετικά πετυχημένη επιχείρηση στα παράλια της Γαύδου, η διαπλοϊκή μεταφορά των μεταναστών μετά τον εντοπισμό τους και η απ΄ ευθείας μεταφορά τους εν πλώ στις οργανωμένες δομές της Αττικής όπου έτσι και αλλιώς καταλήγουν τελικά, αρκεί να γίνει οργανωμένα, συντεταγμένα και όχι αποσπασματικά.
Με δεδομένη την διάθεση όλων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος παραμένουμε στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων για συνεργασία και συζήτηση.»