Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η εποχή της κάπαρης…

Η εποχή της κάπαρης…
Share on Facebook

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

H κάπαρη γίνεται ένα πολύ καλό ορεκτικό, φτάνει να ξέρουμε να τη φτιάξουμε, αν και η παρασκευή της είναι πολύ απλή υπόθεση, λίγοι πια επιχειρούν να την μαζέψουν.
Μπορεί κάποιος από μία καπαριά, να συλλέξει σχεδόν τα πάντα! Από τα κλειστά της μπουμπουκακια, τα τρυφερά της φύλλα, ακόμα και τα τρυφεράκ αγγουράκια της!
Όμως πιο ωραία είναι να κόψει κάνεις όλα τα τρυφερά της βλαστάρια που καταλήγουν μπροστά σε κάθε κλωνάρι!
Δεν κάνουμε πλέον τη παλιά διαδικασία, δηλαδή να τα βάλουμε σε νερό και να τους το αλλάζουμε μια φορά την ημέρα, γιατί εκτός που χρειάζονται πολλές μέρες να ξεπικρίσουν, κινδυνεύουν με τη ζέστη και να μας βρωμίσουν!
Έτσι εφαρμόζουμε μια άλλη νέα μέθοδο, αυτή του ζεματισμού σε ζεστό νερό, αλλά όχι σε σημείο έντονου βρασμού!
Άμα λοιπόν μαζέψουμε όλα αυτά τα βλαστάρια κλπ, στήνουμε τη κατσαρόλα μας στη φωτιά, και βράζουμε νερό. Στο σημείο που αρχίζουν οι πρώτες φουσκάλες, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να μην χοχλακά το νερό όπως λέμε. Δεν βάζουμε την κάπαρη χύμα όπως είναι μέσα στη κατσαρόλα μας, αλλά τη βάζουμε ανά μικρές ποσότητες μέσα σε ένα τούλι, το δένουμε σφιχτά με σπάγκο, και το τούλι με τη κάπαρη το βουτάμε όπως είναι μέσα στο νερό. Το κάθε μάτσο με το τούλι το εμβαπτίσουμε 4 εως 5 φορές αργά αργά μέσα έξω, και μετά τα βγάζουμε. Βλέπουμε και οι ίδιοι ότι ήδη έχουν μαραθεί, δηλαδή έχουν ζεματιστεί λιγο.
Αφού τα βγάλαμε από τη κατσαρόλα, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με δροσερό νερό, και εκεί τα αφήνουμε για 4 με 5 μέρες περίπου, αλλάζοντας τους το νερό μιά δύο φορές την ημέρα.
Στη συνέχεια θα τα βάλουμε στα βάζα μας, και θα συμπληρώνουμε με νερό, ώστε να δούμε τι ποσότητα χωράνε όλα τα βάζα. όλα τα νερά αυτά θα τα βάλουμε σε ένα άλλο δοχείο. Μετά θα κανονίσουμε να χύσουμε το μισό από αυτό το νερό, και θα το συμπληρώσουμε με ξύδι. Η δε ποσότητα του νερού που αφήσαμε, θα την κάνουμε άλμη, δηλαδή σαλαμούρα. Εν ολίγοις το υγρό που θα περιέχει κάθε βάζο, θα είναι μισο σαλαμούρα και μισο ξύδι!
Αν είναι ξύδι σπιτικό θα είναι δυνατό και έτσι θέλει λιγότερο.
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτη!

 

Related Posts

Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστα
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη – Τραγωδία: 67χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή στο φαράγγι της Σαμαριάς

06/06/2025
Αβοκάντο: Τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας – Μπορούμε να το τρώμε καθημερινά;
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αβοκάντο: Τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας – Μπορούμε να το τρώμε καθημερινά;

06/06/2025
Μεσαρά – Ενημερωτική εσπερίδα για τη λειψυδρία: «Απειλή για την επιβίωση ή ευκαιρία για δράση;»
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μεσαρά – Ενημερωτική εσπερίδα για τη λειψυδρία: «Απειλή για την επιβίωση ή ευκαιρία για δράση;»

06/06/2025
Δήμος Γόρτυνας: Απαγορεύεται οποιαδήποτε εκσκαφή στο οδικό δίκτυο (αγροτική ή δημοτική οδοποιία)
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δήμος Γόρτυνας: Απαγορεύεται οποιαδήποτε εκσκαφή στο οδικό δίκτυο (αγροτική ή δημοτική οδοποιία)

06/06/2025
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Αυξημένες πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ το 2023
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σεισμική δόνηση 3.7 R δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης

06/06/2025
Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (08/12/2023)
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη – Μεγάλη αστυνομική επιτυχία: «Ξετρύπωσαν» 5 τόνους κλεμμένο ελαιόλαδο και το όχημα που το μετέφερε

06/06/2025
Καιρός: Στους 36 °C θερμοκρασίας σήμερα Παρασκευή στη Μεσαρά – 4ημέρη πρόγνωση για την περιοχή με πίνακες του meteo.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καιρός: Στους 36 °C θερμοκρασίας σήμερα Παρασκευή στη Μεσαρά – 4ημέρη πρόγνωση για την περιοχή με πίνακες του meteo.gr

06/06/2025
Όταν ο θερισμός ήταν γιορτή…
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Όταν ο θερισμός ήταν γιορτή…

05/06/2025
Previous Post

Ο μοναχός Ιωακείμ ο Ληστής από τον Καλλικράτη Σφακίων

Next Post

Στην είσοδο της Λαβυρίνθου στα 1900

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ