Σε μια δήλωση που προκαλεί τουλάχιστον απορία, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, κατάφερε να «εξηγήσει» γιατί είναι καλό που η Ελλάδα δεν παράγει. Σε συνέντευξή του (Πηγή: Documento), υπερασπίστηκε το γεγονός ότι στο ΑΕΠ της χώρας μας δεν έχει ουσιαστική συμμετοχή ο τριτογενής τομέας της μεταποίησης, παρουσιάζοντάς το ως… πλεονέκτημα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Αυτό που αποκαλείται μειονέκτημά της, ότι δηλαδή δεν έχει συμμετοχή σε μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ η μεταποίηση, η βιομηχανία, είναι αυτή τη στιγμή κατά κάποιο τρόπο πλεονέκτημα, γιατί δεν έχει μεγάλη έκθεση στις εξωτερικές αγορές και ιδίως στην Αμερική».
Με άλλα λόγια, επειδή η Ελλάδα δεν παράγει, δεν έχει και να χάσει πολλά από την παγκόσμια αναστάτωση που προκαλεί η προστατευτική εμπορική πολιτική του Τραμπ. Μόνο που, σε μια περίοδο όπου όλες οι χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή για να αποκτήσουν ανθεκτικότητα, ο κ. Πελαγίδης… ανακουφίζεται που είμαστε στο περιθώριο.
Και δεν σταμάτησε εκεί.
Ο υποδιοικητής προχώρησε ακόμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας «άνευ ουσίας» τη συζήτηση για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Αιτία, κατά την άποψή του, η «νηπιακή ελληνική βιομηχανία», η οποία, λέει, δεν μπορεί να στηριχθεί χωρίς προστατευτισμό – με άλλα λόγια, χωρίς κρατική παρέμβαση και στήριξη τύπου Σχεδίου Μάρσαλ.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε τήλιο από την Βουλγαρία και χαμομήλι από την Κροατία
Πηγή: olivenews.gr